Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Pääkirjoitus 17.5.2022 Vanhaintukisäätiön kannattaisi jättää riita taakseen

Varkauden Vanhaintukisäätiö valitsi keväällä 2021 itselleen uuden hallituksen omien sääntöjensä vastaisesti. Näin toteaa Helsingin hovioikeus (WL 6.5.). Oikeus hylkäsi säätiön sekä säätiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Reinikaisen tekemät valitukset Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) päätöksestä, jolla PRH kielsi säätiön hallitusta panemaan toimeen huhtikuussa 2021 tekemäänsä uuden hallituksen valintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että säätiö joutuu valitsemaan hallituksen uudelleen ja ottamaan huomioon hallituksen jäseniä valitsevien tahojen päätökset hallituksen jäsenistä. Aikaa hovioikeus antoi toukokuun 31. päivään.

Niin sitkeästi Varkauden vanhaintukisäätiö on kuitenkin asiaa ajanut, että ehkä jupakka menee vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen – jos vain valituslupa sinne heltiää.

Säätiö tekee mittavaa ja tärkeää työtä Varkaudessa.

Varkauden Vanhainsäätiön sääntöjen mukaan hallituksen jäsenet valitsevat Varkauden kaupunginhallitus, Stora Enso, Stora Enson Varkauden Eläkeläiset, Varkauden Eläkeläiset sekä Varkauden Eläkkeensaajat. Valitsijat eivät esitä hallituksen jäsentä vaan yksiselitteisesti nimeävät sen itse. Näin varmasti olisi tapahtunut myös viime keväänä mutta tiedonkulussa oli varsin pahoja katkoksia eivätkä valitsijat tienneet, että heidän olisi pitänyt tehdä hallitusedustajan valinta.

Kaikki tahot, joilla on edustus vanhaintukisäätiön hallituksessa, ovat arvostettuja ja luotettuja toimijoita Varkauden kaupungissa. Ainakin niin Varkauden kaupungilla kuin Stora Ensolla on omasta takaa lakiosaamista käytettävissään. Molemmat ovat tuominneet vanhaintukisäätiön toiminnan.

Olisi jo aika, että Varkauden Vanhaintukisäätiö jättäisi kerrassaan kummallisen taistelun taakseen ja lähtisi ponnistamaan puhtaalta pöydältä uudella ja mahdollisimman asiantuntevalla hallituksella. Säätiö tekee mittavaa ja tärkeää työtä Varkaudessa, ja sen kehittämisen haasteet vaativat toimivaa ja pätevää hallitusta. Tämänkaltainen riitely ei kunniaa säätiölle tuo, ja ainakin hovioikeuden päätöksen valossa ei näytä siltä, että se itse asiaakaan muuksi muuttaa.