Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Kirsti Lumiala Varkaudessa on voinut nauttia koko kevään moniäänisestä kulttuurista

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Ukrainan sodan kauheudet kohdataan päivittäin televisiossa, somessa ja sanomalehdissä. Yhdessä yössä muuttui Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne ja koronan pelko unohtui.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin antoivat torstaina 12.5.2022 historiallisen yhteislausunnon Suomen Nato-jäsenyydestä. Jäsenyys antaa ennaltaehkäisevän turvan Suomelle. Suomen on haettava lähipäivinä ripeästi Nato-jäsenyyttä.

Suomi on haluttu Natossa, koska Suomen puolustus on kunnossa ja vahva. Suomen on jatkossakin huolehdittava omat rajansa, mutta osallistuttava tarvittaessa muiden Natomaiden puolustukseen. Suomella ja Ruotsilla on yhteinen tahtotila tehdä lähiaikoina Nato-hakemus. Natoneuvosto on luvannut käsitellä hakemukset nopeasti. Suomi ei voi tietää, kauanko Nato-mailla kestää hakemuksen käsittely.

Ykkösaamussa (14.5.) Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi soittavansa ja soitti presidentti Putinille. Niinistön kerrotaan sanoneen Putinille, että Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan liittymällä Naton jäseneksi, mikä ei ole keneltäkään pois.

Suomen hallitus päätti 15.5.2022 tehdä kuluvalla viikolla Nato-hakemuksen kuultuaan ensin Suomen eduskuntaa.

Varkauteen on saapunut ukrainalaisia. Jokainen varkautelainen voi auttaa ukrainalaisia turvapaikanhakijoita vaikkapa Varkauden SPR:n kautta.

Varkaudessa elämä on turvallista.

Varkaudessa elämä on turvallista ja vapaata. Täällä on voinut nauttia koko kevään moniäänisestä kulttuurista.

Rock with you -kuoro lauloi maistiaisia uusista kappaleistaan Kuoppakankaan seurakuntakeskuksessa. Kirjailija Jari Järvelä kertoi arkkitehti Aino Aallon maailmasta Suomessa Varkauden kirjastossa. Varkauden seurakunnan kirkkoherra Jarkko Piippo osoittautui todelliseksi tarinoiden mestariksi kertoessaan ja lukiessaan näytteitä hänelle merkittävistä kirjoista kirjastossa.

Varkauden teatteri esittää onnistunutta Villit vuodet, musiikkinäytelmää Vexi Salmen elämästä. Vexi Salmi teki eläessään 8 000 sanoitusta, joista levytettiin yli 3 000. Näyttelijä Pietari Pentikäinen oli teatterin viimeisen klubi-illan tähti ja Villit vuodet- näytelmässä hän oli erinomainen ja koskettava Irvin Goodman.

Teatterin yleisö liikuttui esityksen viimeisestä Vexi Salmen laulusta: Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille…

Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme kertoi syksyllä Kirja-Varkauden kirjallisuusillassa Minna Canthin Agnes-novelista. Pari päivää sitten koettiin Agnes Kuopion kaupunginteatterissa. Juha Hurme käsikirjoitti Minna Canthin 1800-luvun novelleista Agnes ja Ystävykset sekä romaanista Hanna, jäntevän juonen näytelmään naisen vapaudenhalusta. uden ystävä Agnes on pinnallinen seurapiirihuora ja hän itse arvokas perheen äiti.

Vappuna Varkauden vasemmisto laski seppeleet Yläkankun hautausmaalla vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistolle ja Pirtinniemen sankarihautausmaalla.

Taideniityn avajaisia vietettiin Kissakoskenkatu 6:ssa. Hertunrannassa oli Warkautelaiset ry:n organisoima Vapputapahtuma, missä kuultiin muun muassa Varkauden soittokuntaa ja naisräppääjä Rosya. Leijonien teltalla syötiin grillimakkaraa ja Varkauden toimihenkilöt Pro tarjosi simaa ja munkkeja.

Varkauden Taidemuseolla avataan 18.5. kaksi näyttelyä: Klubilla – På klubben – Muistoja Villasta 1876-2021 ja Noormarkun käsityöt taideteollisuusyritys.

Taidekeskus Väinölässä avautuu kesäksi toukokuun 28. päivänä Naivistien 10-vuotisjuhlanäyttely.

Kirjallisuusyhdistys Kirja-Varkauden aloitteesta kirjailija, runoilija, monitaituri Jukka Itkosen kunniaksi ja muistoksi Varkauden kaupunki nimesi Kommilassa Komminselän rannassa rantatien Jukka Itkosen rantaratiksi. Tienviitta on paikoillaan, mutta Jukka Itkosen rantaraitin avajaisia vietetään kesällä.

Vekara-Varkaus-viikkoa 13.–19. kesäkuuta odottavat kaikki neljä lapsenlastani Helsingissä ja saapuvat lomalle Savoon.

Hienoa, että heinäkuussa toteutuu Kesäklassinen ja Vesterinen Yhtyeineen saapuu Sampea ja samppanjaa tapahtumaan.

Taiteiden yön 13. elokuuta järjestelyt ovat pitkällä ja toiset Varkaus-päivät toteutuvat syyskuussa. Varkaus-päivien seminaari – Urheileva Varkaus, liikkuva kaupunki on Warkaus-salissa lauantaina 10. syyskuuta.