Pääkirjoitus 14.5.2022 Suomi kulkee vakaasti kohti Natoa

Suomi jättää hakemuksen Natoon todennäköisesti jo ensi viikolla. Puhemies Matti Vanhanen lupaa taata eduskuntaan aidon ja perusteellisen Nato-keskustelun, jota eivät ohjaa ryhmäkuri tai mitkään muutkaan painostukset.

Hyvin todennäköiseltä näyttää, että eduskunta äänestää asiasta. Ihan yhtä todennäköiseltä näyttää, että eduskunta kääntyy selvällä enemmistöllä puolustusliitto Naton jäsenyyshakemuksen taakse. Samanlaisia päätöksiä varsin nopeassa aikataulussa odotetaan myös Ruotsista.

Suomen valtiojohto kantaa vastuunsa.

Suomen tietä ovat sinetöimässä presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin, jotka yhteisessä tiedotteessaan torstaina muotoilivat, että ”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”. Jäsenyys vahvistaa heidän mukaansa maan turvallisuutta. Turvallisuustyhjiö, jonka Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi, halutaan täyttää mahdollisimman nopeasti.

Suomen turvallisuustilanne on muuttunut valtavasti hyvin pienessä ajassa. Se näkyy hyvin niin presidentti Sauli Niinistön, eduskunnan kuin koko kansakunnankin mielipiteen muutoksessa. Kuluvalla viikolla julkaistussa Ylen gallupissa 76 prosenttia halusi Suomen liittyvän Natoon ja enää vain 12 prosenttia vastusti Nato-jäsenyyttä. Varkauden alue ei näytä poikkeavan yleisestä linjasta: selkeästi suurin osa Warkauden Lehden haastattelemista alueen johtavista kuntapoliitikoista (WL 12.5.) kannattaa maan liittymistä Natoon.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Tuolloin valtiojohto piti tiedotustilaisuuden, jossa presidentti Niinistö lausui sanat, jotka jäävät tärkeäksi osaksi Suomen historiaa: ”Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät.”

Ne kasvot ovat olleet todella kylmät ja sellaiset, joita ei kukaan olisi enää uskonut näkevänsä Euroopassa. Venäjä on käynyt Ukrainassa julmaa ja raakalaismaista hyökkäyssotaa, joka on romuttanut kaiken luottamuksen itäiseen naapuriimme. Puolustusliitto Natosta on muutamassa kuukaudessa tullut paras vaihtoehto huolehtia Suomen turvallisuudesta ja liittää maa entistäkin selkeämmin lännen liittolaiseksi. Aika tiimalasissa pallotella Nato-jäsenyyden kanssa loppui yllättäen ja sen lopetti Venäjä. Suomen valtiojohto kantaa vastuunsa ja toimii niin kuin suomalaisten etu vaatii.