Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 7.5.2022 Varkaus tarvitsee kipeästi rantatontteja

Varkauden kaupungilla ei ole tällä hetkellä myynnissä yhtään rantatonttia (WL 23.4.). Warkauden Lehden uutisen otsikko hätkähdytti monia. Niin se vain on. Viimeisestä rantatontista tehtiin lunastuspäätös muutama viikko sitten.

Kysyntää rantatonteille olisi. Tekninen johtaja Arto Lehtonen antaa esimerkiksi Lajuniemen, jossa oli rakennettuna pitkään vain kaksi taloa, mutta viimeiset viisi vapaana ollutta rantatonttia menivätkin sitten nopeasti. Menekkiin vaikutti niin korona kuin tonttien hinnan alennus.

Asukkaita ei kannata menettää naapurikuntiin.

Uusia omarantaisia omakotitontteja pitää saada. Niitä on ollut suunnitelmissa kaavoittaa Puurtilan pohjoiskärkeen ja Taipaleen alueelle. Molemmat kaavoitushankkeet ovat kompastelleen alueiden asukkaiden vastustukseen.

Vuosikymmenten varrella tällaisista rantakaistaleista on tullut kaupunkilaisille ja erityisesti alueen asukkaille tärkeitä virkistyspaikkoja, joissa usein kulkee hyvin tallattuja lenkkipolkuja kauniissa maisemissa. Tällainen rantojen käyttö on tietenkin kaikin puolin suotavaa ja kannatettavaa. Luonnossa liikkuminen on kasva trendi, ja korona-aikana ihmiset ovat löytäneet lähiluonnon uudella tavalla.

Varkaus on kuitenkin yksi niistä onnekkaista, joilla rantaviivaa on paljon. Sitä varmasti niin virkistys- kuin asuinkäyttöönkin. Asia ei kuitenkaan ole koskaan ollut Varkaudelle helppo. Aikoinaan niin sanotut rantatontit kaavoitettiin niin, että rantaan jäi kaistale yleiseen virkistyskäyttöön. Tällaista nykyisin on vaikeaa markkinoida: miksi rakentaa talo rantaan, joka ei sitten olekaan oma. Pelkkä järvimaisema ei lämmitä, jos aikomuksena on pitää venettä, uida, saunoa ja paistatella päivää omassa rauhassa.

Omakotirakentaminen ei ole Varkaudessa vilkasta. Jos sitä on mahdollista edes hieman piristää rantatonteilla, niitä pitää kaavoittaa. Muuten asukkaita menetetään naapurikuntiin tai lähikaupunkeihin, niin kuin on tapahtunut liiankin paljon. Uudessa kaupungin strategiassa nostetaan Helvejärven rannalla olevan Konnansalon alue alueeksi, joka voitaisiin kaavoittaa asuinkäyttöön. Kaatuukohan sekin vastustukseen?