Rauno Ylönen Mihin olet menossa Varkauden jalkapallo?

Vapun tienoo merkitsee yleensä jalkapallokauden alkua viimeistään myös alempien sarjatasojen osalta, vaikka nurmi ei viheriöikään välttämättä.

Kevään 1997 sarja-avausta Varkaudessa odotettiin erittäin suurella mielenkiinnolla. 27. huhtikuuta 1997 Veikkausliigasta pudonnut Valkeakosken Haka saapui nimivahvalla joukkueellaan Varkauteen Ykköseen nousseen VarTP:n vieraaksi – Keskuskentän hiekalle! Kyllä luit oikein: sarja-avaus potkaistiin käyntiin 25 vuotta sitten hiekka-alustalla, paikassa jonne on nyt rakennettu tekonurmikenttä valoineen.

Keith ”Keke” Armstrongin valmentaman Hakan valkeaa paitaa tuolloin 1997 kantoivat mm. KuPS-kasvatit Harri Ylönen ja Harri Nyyssönen, myöhemmin komean ammattilaisuran Ranskan ja Englannin kentillä tehnyt Teemu Tainio sekä joukkueen kovat venäläisvahvistukset Oleg Ivanov ja Valeri Popovitch.

Neljännesvuosisata on kulunut tuosta Hakan 3-0 -voittoon päättyneestä ottelusta ja mitä on sen jälkeen tapahtunut paperistaan tunnetuilla tehdaspaikkakunnilla Valkeakoskella ja Varkaudessa?

Teemu Tainion nykyisin valmentama Haka porskuttaa hienosti KuPS:n perässä Veikkausliigan kakkosena, mutta mistä löytyy varkautelainen jalkapallo?

Kolmosen pelaajia oli tusinan verran.

1998 Ykkösestä pudonneen VarTP:n ja WP 35:n fuusiona syksyllä 2000 syntynyt Warkaus JK edusti Varkautta Kakkosen ja Kolmosen sarjatasoilla 2001-2021 viime joulukuuhun saakka, jolloin uusi fuusio Warkaus JK:n ja junioriseura WJK:n välillä näki päivänvalon.

Toiveet olivat korkealla, olihan kaupungissa nyt enää yksi jalkapalloseura ja kaikki munat samassa korissa junioreista edustusjoukkueeseen

Mutta mitä sitten tapahtui?

WJK ilmoitti maaliskuun puolivälissä luopuvansa Kolmosen sarjapaikastaan pelaajapulaan ja Varkauden heikkoihin talviharjoitusolosuhteisiin vedoten.

Kuopion imu on ollut kova Lippuniemen uuden jalkapallohallin myötä ja viime kauden pelaajista mm. Jesse Kauhanen (Elo), Jere Ylönen (Kings) ja Miko Virta (AC Barca) ovat siirtyneet Kuopioon ja Konsta Uurtio Iisalmen PK-37:een.

Osa viime kauden pelaajista lopetti Kolmosen sarjatasolla ja armeijakin on verottanut WJK:n pelaajarinkiä, joten Kolmosen sarjatason pelaajia olisi löytynyt kaupungista korkeintaan tusinan verran.

Junioreistakaan ei ollut, mistä ammentaa eikä WJK saanut apuja myöskään lähikaupungeista kuten Mikkelistä tai Kuopiosta kyselyistä huolimatta – Varkautta ja WJK:ta ei nähty houkuttelevana vaihtoehtona.

Osa pelaajista käänsi selkänsä seuralle myös syksyn valmentajanimityksen (Jari Mensonen) takia. ”Möly” olisi pistänyt joukkueen koviin juoksutreeneihin ja nostanut vaatimustasoa, mutta se ei kaikille pelaajille kelvannut, joten nyt ollaan tässä – aloittamassa niin sanotusti pohjamudista – Vitosen sarjatasolta yhdessä sellaisten joukkueiden kuten Suonenjoen Pallon, FC Tarzanin tai Puijon Pallon kanssa.

Kun kausi 2012 Warkaus JK:n osalta päättyi kymmenen vuotta sitten katastrofiin Kakkosessa kesken kauden ja merkitsi kauden 2013 avaamista Nelosen sarjatasolta, ollaan siitäkin menty vielä alemmas.

Alkava kesä Varkaudessa potkitaan harrastelijatason pubiliigaa, joka käynnistyy WJK/2 -joukkueen osalta 6. toukokuuta kuopiolaista PuPaa vastaan.