Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Pääkirjoitus 19.4.2022 Kämärin alueen vetovoima kasvaa askel askeleelta

Jos suunnitelmat etenevät suotuisasti, esteetön ja neljä metriä leveä polku johdattaa ensi talvena Päiviönsaaren päiväkodin kohdalta Kämärin puolelle ja kevyen liikenteen väylälle saakka (WL 13.4.). Kämärin luontopolkujen pääväylistä tulee levennettyjä ja ne saavat talvikunnossapidon. Luvassa on myös opasteita, viitoituksia ja roska-astioita sekä laavu, jota on jo kovasti toivottu. Laavupaikalta on näköyhteys suoraan silloilta, ettei ilkivalta pääsisi rehottamaan.

Varkauden kaupunki esitteli Kämärin alueen kehittämissuunnitelmia viime viikolla Pohjois-Savon ely-keskukselle ja suunnittelulle näytettiin vihreää valoa. On vaikeaa uskoa, etteivätkö suunnitelmat etenisi myös kaupungin päätöksenteossa. Kämärin alue on saanut uuden elämän ja jos joskus epäilyksiä alueen vetovoimasta oli, ne ovat todennäköisesti häipyneet. Kämärin luontoalueita on puhuttu aina Varkauden helmenä mutta vasta nyt ne on saatu kunnolla käyttöön. Siltojen rakentaminen olivat todella iso investointi. Jatkosuunnitelmissa puhutaan enää kymmenistä tuhansista euroista, ja niihinkin on haettu valtiota avustusta.

Kämärin alue on nousemassa hyvää vauhtia Varkauden vetonaulaksi. Sellainen siitä tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun valtakunnallisesti merkittävä Ämmäkosken ennallistamishanke on saatu toteutettua. Näillä näkymin Ämmäkosken ohitusuoman rakentaminen alkaa kesäkuussa ja saadaan valmiiksi kuluvan vuoden aikana (WL 10.4.).

Kämärin luonto on herkkää, ja se on ollut yksi syy, miksi alueen kunnostukseen on ollut vaikeaa löytää oikeanlaista tapaa. Nyt se on löytynyt: jos ihmisten kulkua ohjataan yhtenäiselle ja helppokulkuiselle polkureitistölle, harvalla on tarvetta siirtyä herkästi kuluvaan maastoon. Lehtomainen metsä on saanut kehittyä kauan luonnontilassa, ja niin liito-oravien kuin lepakoidenkin hyvinvoinnista aiotaan pitää jatkossakin huolta, vaikka Kämärin liikunta- ja virkistyskäyttö kasvaa.