Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mervi Pietinen | Warpasten parlamentissa selvisi, että Warkaus on hyvä paikka

Sain kunnian toimia lastenparlamentti Warpaset-kokouksen puheenjohtajana menneellä viikolla. Oli ilo nähdä miten lapset olivat ottautuneet asiaan ja jokaisesta seitsemästä alakoulusta oli kolmen oppilaan edustus läsnä kokouksessa. Alussa ilmassa taisi olla hieman jännitystä sekä osallistujilla että myös puheenjohtajalla.

Lasten osallistaminen heitä koskevaan päätöksentekoon tarkoittaa sitä, että lapset saavat olla mukana määrittämässä, toteuttamassa ja arvioimassa etujensa turvaamiseksi tehtävää työtä. Mahdollisuus olla osallisena ja mukana asioiden käsittelyssä itselle merkittävissä tilanteissa on ratkaisevaa ihmisen identiteetin kehittymisen kannalta. Kyse on yhdestä kasvun ja kehityksen perusedellytyksestä. Osallistumisen kautta opitaan olemaan ja elämään yhdessä.

Lastenparlamentti Warpaset on toiminut vuodesta 2010 alkaen ja kokoontumisia on kaksi kertaa vuodessa. Tavoitteena on ollut, että lapset voivat tuoda esille omia ajatuksiaan ja toiveitaan oman elinympäristön kehittämiseksi.

Parlamentissa toimii kutsuttuna puheenjohtajana joku kaupungin luottamushenkilöistä tai virkamiehistä. Sihteerinä kokouksessa on toiminut nuorisopalvelujen edustaja. Lasten kanssa kokouksessa ovat läsnä oppilaskuntatoiminnan ohjaavat opettajat. Asiantuntijoita on kutsuttu kokoukseen aina tarpeen mukaan.

Kouluille on annettu 2 000 euron määräraha, jonka käytöstä lastenparlamentti päättää. Vuonna 2021 raha oli jaettu tasapuolisesti kaikkien koulujen kesken ja oppilaat kertoivat mihin määräraha edelliseltä vuodelta oli käytetty.

Suurin osa määrärahoista oli tainnut mennä erilaisten urheiluvälineiden hankintaan kouluille. Vuoden 2022 määrärahasta päätettiin myös äänestyksen jälkeen, että se jaetaan samalla tavalla kaikkien koulujen kesken.

Maailman tilanne, sota, ilmastonmuutos, luonnon roskaaminen ja kiusaaminen...

Lastenparlamentissa esittäytyi myös lasten kulttuurikeskus Verso sekä Vekara Varkaus tapahtuman edustajat. Tulevana kesänä Vekara Varkaus pääsee taas pitkästä aikaa esittäytymään kaikessa laajuudessaan. Ohjelma näyttäytyy monipuolisena ja viikon aikana löytyy tapahtumaa laidasta laitaan. Hieno tapahtuma aloittaa kesäkauden kaupungissamme ja toivotaan, että kaupunkilaiset ja vierailijat löytävät tapahtuman ja sen moninaiset ohjelmat.

Kulttuurikeskus Verso tuottaa lastenkulttuuria myös todella monipuolisesti. Kannattaa käydä tutustumassa Verson toimintaan heidän nettisivuillaan, josta löytyy myös heidän tapahtumakalenterinsa.

Lastenparlamenttilaisille esitettiin myös kysymyksiä ajankohtaisista aiheista ja he saivat vastata someseinälle kysymyksiin. Kysymyksiä oli lasten huolenaiheista ja siitä, miten huolia voisi helpottaa. Maailman tilanne, sota, ilmastonmuutos, luonnon roskaaminen ja kiusaaminen nostoina aiheista.

Huoliin helpotusta lapset kokivat saavansa aikuisille ja luotettaville henkilöille puhumisesta, ystävistä ja läheisistä, musiikista, metsässä liikkumisesta, harrastuksista ja eläimistä. Lasten pitäisi saada elää lapsuuttaan onnellisina ja ilman huolen häivää, mutta tänä päivänä kaikki maailman tapahtumat heijastuvat väistämättä myös lasten elämään.

Lapsilta kysyttiin myös sitä millaisessa kaupungissa heillä olisi hyvä elää ja asua. Vastauksissa nousi esille myös asioita, joihin on jo osaltaan kiinnitetty huomiota myös tulevassa uudessa kaupunkistrategiassa. Lapsilta tulleet ehdotukset menevät myös strategiatyöryhmille tiedoksi.

Luonnon läheisyys ja luonnosta huolehtiminen on lapsille tärkeää. Puistoja, tekemistä ja tapahtumia toivottiin ja turvallinen kaupunki oli myös lasten toiveissa. Erilaisia aktiviteetteja toivottiin lisää, kuten minigolf, isompi skeitti parkki, sisäleikkipaikka, kuplahalli, missä olisi tekonurmi ja hyppytorni uimarannalle. Lisää tekemistä ja harrastamista edistäviä paikkoja oli siis lasten toiveissa.

Lastenparlamentissa kävi kuulumisia kertomassa myös nuorisotyöntekijä Urpo Häkkinen Varkauden evankelisluterilaisesta seurakunnasta. Urpo kertoili seurakunnan nuorisotyön kuulumisia ja toi myös viestiä, että seurakunnan työntekijät ovat myös kuuntelijoita, heihin voi myös ottaa yhteyttä, mikäli haluaa keskustella kaikkeen lasten ja nuorten elämään liittyvistä asioista.

Varkaudessa on paljon erilaisia toimijoita, jotka ovat olemassa lapsia ja nuoria varten. Tälle lastenparlamentille esittäytyi osa heistä. Hienoa on huomata, miten aktiivisia ja innostuneita lapset ovat omia asioitaan hoitamaan ja tämä lastenparlamentin toiminta lisää myös heidän osallisuuttaan meidän kuntalaisten yhteisiin asioihin.

Lapsissa ja nuorissa on meidän tulevaisuus, pidetään siis heistä hyvää huolta!

hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puhenjohtaja,

kaupunginvaltuutettu (kok.)