Kati Hynninen Näen Varkauden kaupungin roolin nuorten turvallisen kasvualustan turvaajana erittäin merkityksellisenä – etupainotteisesti, ennaltaehkäisyn näkökulmasta

Ajankohtaisia asioita, joista voisi kirjoittaa pyöri mielessä useita, muun muassa kuntatalous, strategiatyö, kuntalaisten hyvinvointia edistävät palvelut. Jotenkin pää löi kuitenkin tyhjää ja ajattelin kysyä nuoremmalta, seiskaluokkalaiselta pojaltani vinkkiä mistä kolumnini kirjoittaisin.

Sain vinkin kirjoittaa nuorista. Loistava idea, kiitin poikaani. Haastoin nuortamiestä hieman lisää, jotta pääsisin kirjoituksessani eteenpäin. Mikä olisi sellainen ajankohtainen lähestymiskulma?

”Noh, kirjoita siitä miten hyviä tyyppejä nuoret on. Niin, vaikka eihän kaikilla asiat ole pelkästään hyvin.”

Samalla sekunnilla tunsin sekä iloa että huolta. Nuoren kuuluu saada olla aidosti ylpeä omasta persoonastaan ja saada kokea olevansa hyvä tyyppi, mutta onko samaan aikaan tunnettava myös huolta?

Maailmassa on tapahtunut parin viimeisen vuoden aikana isoja asioita. Nuorten, ja varttuneempienkin ihmisten vapauden ja demokratian arvoja ovat ravistelleet Covid-pandemia sekä viimeisen kuukauden aikana Ukrainan sota. Sota on vaikuttanut varmasti ihan jokaisen turvallisuuden tunteeseen ja herättänyt paljon keskustelua.

Kaikesta huolimatta YK:n raportin mukaan Suomi on viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa. Vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta haluan iloita tästä tuloksesta toivoen, että tulos antaa toivoa ja kertoo ihmisten uskosta tulevaisuuteen.

Raportista kävi ilmi, että valtaosa nuorista suree maailman menoa ja on huolissaan maailman tulevaisuudesta. Ja miksei surisi, aihetta siihen tällä hetkellä riittää.

Pari viime vuotta ihmisten kykyä toimia muuttuvissa olosuhteissa sekä kohdata häiriöitä ja kriisejä on koeteltu. Toiset kestävät muutokset paremmin ja palautuvat niistä toisia nopeammin. Tähän sietokykyyn vaikuttaa huomattavasti muun muassa perhe- ja sosiaaliset suhteet, etenkin nuorilla. Yksittäisen nuoren sietokykyä voidaan tukea yhteiskunnan tarjoamilla palveluilla.

Varkaus ei tee poikkeusta siihen, etteikö paikallisten nuorten arjen turvallisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia olisi koeteltu. Siksi koetellaan myös kaupungin kykyä vastata kuntalaisten tarpeisiin.

Näen Varkauden kaupungin roolin nuorten ”turvallisen kasvualustan” turvaajana erittäin merkityksellisenä. Rooli korostuu erityisesti silloin kun tilanne on haastava ja yksilö tarvitsee tukea arjen pienissä ja isoissa asioissa. Erittäin tärkeää on ottaa rooli etupainotteisesti, ennaltaehkäisyn näkökulmasta.

Liian usein käytämme niukkoja ja riittämättömiä resurssejamme liian myöhään, hoitaaksemme jo syntyneitä vahinkoja. Emmekö ikinä opi, että ennaltaehkäisy on kokonaistaloudellisesti edullisempaa ja inhimillisempää?

Hyvinvointialueiden aloittaessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kaupungilta hyvinvointialueelle, mutta kaikkien täytyy muistaa ja ymmärtää, että ihmisten hyvinvoinnin edellytykset rakennetaan kunnissa.

Onneksemme voin todeta, että myös hyvinvointialueilla on ymmärretty, että paras kokonaisuus rakennetaan yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien, ja mm. oppilaitosten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Tärkeintä tässä ajassa on kuitenkin kertoa ihmisille aidosta välittämisestä sekä lisäksi tehdä konkreettisia tekoja ja päätöksiä hyvinvoinnin eteen. Nuorten kuuluu saada kokea olevansa niitä alussa mainittuja hyviä tyyppejä, jotka ovat yhteiskunnassamme tärkeitä tulevaisuuden rakentajia ja haluamme tehdä kaikkemme, että heidän asiat olisivat tulevaisuudessa paremmin.

Haluan esittää pienen pyynnön kaikille, muistakaa että tällaisilla hetkillä on erityisen tärkeää pysähtyä kysymään läheiseltä, nuorelta tai vanhemmalta, mitä hänelle kuuluu. Ja hyvä on muistaa aika ajoin kysyä sitä myös itseltään.

Aurinkoista kevättä!

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.).