Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.4.2022 Opiskelualan kuin ammattialan vaihtoon on paljon mahdollisuuksia, jos virhevalintoja tulee nuorena tehtyä

Savon ammattiopiston Sakkyn koulutuslinjat vetävät mukavasti opiskelijoita. Kaikkiaan pohjoissavolainen opinahjo sai ensisijaisia hakijoita peruskoulunsa päättävistä 1 348. Suosituimpia koulutuslinjoja olivat hius- ja kauneudenhoitoala sekä sähkö- ja automaatioala.

Varkauteen opiskelemaan haki 140 nuorta. Varkaudessa perustutkinnoista suosituin ajoneuvoala, jonne oli ensisijaisia hakijoita enemmän kuin aloituspaikkoja. Mukavasti hakijoita keräsivät myös metalli-, sote- ja sähköala (WL 27.3.). Suosituimmista aloista voi päätellä, että nuorilla on varsin hyvin ”jalat maan pinnalla”. Hakijoita kokoavat alat, joilla on Varkaudessa on myös työtä tarjolla.

Onkin hyvin tärkeää, että Varkaudessa kyetään säilyttämään ja vahvistamaan erityisesti sellaisia koulutusaloja, joille paikallisessa elinkeinoelämässä on kysyntää. Ikäluokkien pieneneminen näkyy hakijamäärissä. Koulutukselta vaaditaan yhä enemmän sitä, että se osuu yksiin työvoiman kysynnän kanssa. Työttömiksi nuoria ei kannata kouluttaa ja yritysten työvoimapulaa pitää hakea ratkaisuja.

Vaikka Varkaudessa on myös niitä aloja, joille hakijoita oli niukasti, Sakkyn koulutuspäällikkö Hannele Auvinen kuitenkin arvioi, että kaikki avoinna olleet koulutuslinjat lähtevät liikkeelle. Opiskelijoita ei tule pelkästään tästä yhteishausta, vaan jatkuvan haun kautta tulee toinen mokoma.

Yhdeksäsluokkalaiset ovat kovin nuoria ratkaisemaan, mitä työtä he haluavat tehdä isona. Ystävien ja kavereiden mielipiteet vaikuttavat vielä kovasti omiin. Hienoa kuitenkin on, että niin opiskelualan kuin ammattialankin vaihtoon on paljon mahdollisuuksia ja niihin kannustetaan, jos virhevalintoja tulee nuorena tehtyä. Tärkeintä on, että opiskelemaan lähtee.