Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 2.4.2022 Osui huono hetki

Tehyn ja Superin lakko kuudessa sairaanhoitopiirissä, muun muassa Pohjois-Savossa, alkoi ristiriitaisissa tunnelmissa. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet julkisessa keskustelussa runsaasti tukea ja kehuja, miten hoitoalan työt ovat sujuneet joustavasti varsin hankalissa ja kuormittavissa oloissa koronavuosina. Yleinen mielipide on ollut hoitoalan palkankorotustarpeita tukeva.

Keskustelua on ollut runsaasti myös siitä, ettei hoitoala vedä opiskelijoita ja työntekijöitä riittävästi. Syitä tähän on etsitty esimerkiksi työn raskaudesta ja esimiestyön ongelmista sekä palkkauksesta. Ainakin Tehy ja Super ovat viestineet vahvasti, että alan vetovoimaa kyettäisiin lisäämään muun muassa korjaamalla palkkatasoa. Palkankorotusvaateet ovatkin nyt tuntuvat.

Ristiriitaisia ajatuksia lakkoiluun ja sen tuloksellisuuteen tuo uusi arvaamaton kriisi. Yllättäen puolustusmenot, energiaratkaisut sekä muut maan huoltovarmuuteen liittyvät ratkaisut vaativat isoja taloudellisia panoksia. Ukrainan sodan kaikkia heijastusvaikutuksia talouteen ei edes vielä tiedetä.

Varmuudella voi kuitenkin sanoa, että Tehyn ja Superin lakko osuu huonoon aikaan, valitettavasti. Palkkaratkaisu viitoittaa tietä myös muille kunta-alan neuvottelijoille, esimerkiksi opettajille. Toivottavasti ratkaisut löytyvät nopeasti, eikä maa ajautua pahaan lakkokevääseen.

Varkaudessa ja Joroisissa sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat pääosin normaalisti lakosta huolimatta. KYSiin se sen sijaan osuu. Jos Kuopioon saatu, kiireetön ajanvaraus joudutaan perumaan lakon vuoksi, KYS lähettää siitä tiedon suoraan asiakkaalle (WL 2.4.). Pääsääntönä erikoissairaanhoidossa on, että kiireellinen hoito turvataan ja kiireetöntä siirretään.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet kehuja, miten työt ovat sujuneet koro-navuosina.