Kari Suhonen | Tuska perutuista teatterinäytännöistä on yhteinen

Nimimerkki Pettynyt kirjoittaa Warkauden Lehdessä (26.3.) otsikolla: ”Saisiko teatterista peruutukset loppumaan?” Saman toiveen olen itsekin esittänyt. Valitettavasti sellaista ei varmuudella voi luvata.

Esityksiä on korona-aikana jouduttu perumaan kaikissa Suomen ammattiteattereissa. Varkauden Teatteri ei ole ainoa.

Aukottoman varamiesjärjestelmän luominen Varkauden Teatterin esityksiin sairastapausten varalle on mahdotonta. Varkauden kokoisessa kaupungissa ei ole niin paljon teatterin ammattilaisia eikä Varkauden Teatterilla – saamastaan yhteiskunnan tuesta – huolimatta ole taloudellisia edellytyksiä palkata korvaavia näyttelijöitä ympäri Suomea ja maksamaan heille palkkaa siltä varalta, että jossain vaiheessa joku saattaa sairastua.

Kaikissa näytelmissä ei myöskään pystytä korvaamaan näyttelijää toisella. Kyse on siitä, että tietyssä roolissa on juuri tietty näyttelijä siksi, että juuri hänellä on roolin edellyttämiä ominaisuuksia, joita kenelläkään toisella ei ole.

Kaikkiin näytelmiin ei myöskään esitysteknisistä ratkaisuista johtuen ole mahdollista rakentaa varamiehitystä.

Osan Varkauden Teatterin tällä hetkellä ohjelmistossa olevista esityksistä tuotanto on aloitettu jo aikana ennen koronaa. Joku saattaisi kysyä: Olisiko silloin ollut mahdollista nähdä ja ennakoida mitä kuluneen reilun kahden vuoden aikana on tapahtunut?

Varkauden Teatteri on saanut kiitosta tasokkaasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan. Sellaisen toteuttaminen on juuri ja juuri mahdollista nykyisen kokoisella henkilökunnalla.

Varkauden kaupungilta vuodelle 2022 saamamme 470 000 euron avustus kattaa vain osan palkkakustannuksista, lisäksi teatteri tarvitsee pääsylipputuloja. Tuska perutuista näytännöistä on tästäkin syystä yhteinen.

Varkauden Teatteri on korona-aikana tehnyt rakennemuutoksia ohjelmistoonsa. Muun muassa erittäin ansiokas monologinäytelmä Erämaan kutsu, on pystynyt korvaamaan osan peruuntuneista näytöksistä. Lisäksi niiltä osin kuin on ollut mahdollista, esityksiin on harjoitettu korvaavia näyttelijöitä sairastapausten varalta, jotta esitystoiminta on pystynyt jatkumaan.

Toivon kuten nimimerkki Pettynyt, ettei Varkauden Teatterin tarvitsisi tulevaisuudessa perua näytöksiä, vaan voisimme suunnitelmamme mukaan tarjota esityksemme yleisölle.

Kiitos kaikille, jotka jaksavat uskoa Varkauden Teatteriin näinä vaikeina aikoina. Kannustukset ja erilaiset huolen ilmaisut kertovat, että Varkauden Teatteria ja sen tekemää työtä kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksi arvostetaan ja sen merkitys tunnustetaan laajasti.

Valoisampaa tulevaisuutta kohti,

teatterinjohtaja

Varkauden Teatteri