Markku Nikkilä Onnellisten saarelta Varkauteen

Aika tarkkaan kaksi ja puoli vuotta sitten meistä tuli virallisesti varkautelaisia. Muutimme Helsingin Lauttasaaresta, jota myös ”Onnellisten saareksi” kutsutaan. On aika tarkastella muuton tuomia, tuntemuksia ja elämäntapaan liittyviä vaikutuksia.

Eräs keskeinen mieltä liikuttanut muutos koskee arkisten asioiden hoitoa. Aiemmin oli helppoa; ei periaatteessa juurikaan tarvinnut poistua saarelta, kun tarvittaessa sillan yli Ruoholahteen. Siellä pystyi hoitamaan arkiset asiat laidasta laitaan. Jos tuli tarve poiketa esimerkiksi puutarhamyymälään tai Ikeaan, piti ajaa Länsiväylää muutama kilometri. Vaivatonta ja helppoa.

Tarjonnan monipuolisuus muun muassa elintarvikkeiden suhteen oli erinomainen, jopa runsas. Harrastamme aasialaista keittiötä ja siksi siihen liittyvät tuotteet ovat meille tärkeitä. Meidän molempien pitkä rupeama aasialaisen kulttuurin keskuudessa, on ollut suurin vaikutin makukokemusten muodostumiseen.

Toki arvostamme suomalaista lähellä tuotettua ruokaa sekä elintarvikkeita ja käytämme niitä aina kun mahdollista. Toivoisimme rohkeaa ja rajoja rikkovaa ajattelua valikoimien suhteen.

Nyt kun olemme asettuneet savolaiseen kulttuuriympäristöön ja palveluiden pariin, on luonnollisesti huomannut eroja eri maakuntien välillä. Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla, mutta kulttuurit ja tavat ovat eripuolilla myös erilaisia. Uusi elämä varkautelaisena on vaatinut jonkin verran sopeutumista.

Varsinkin kun olen syntyjään puhdasverinen hämäläinen, maatalon poika ja vankkumaton Ilves-kannattaja. Olen törmännyt ja kuullut useasti menneinä vuosikymmeninä tarinoita savolaisuudesta ja sen omaleimaisuudesta.

Ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla, mutta kulttuurit ja tavat ovat eripuolilla myös erilaisia.

Nyt kun sitä on tutkaillut paikan päällä pysyvästi ja aiemmin loma-aikoina Jäppilästä, Varkaus ei omasta mielestäni edusta sitä aiempaa kuvaani savolaisuudesta. Olen odottanut tapaavani sen ”lupsakan savolaisen” myös Varkaudessa, mutta se ei mielestäni ole omaleimaisin piirre täällä.

Varkaudessa on paljon mahdollisuuksia ja potentiaalia synnyttää omankaltaista toiminta- ja yrityskulttuuria. Kehityskohteita ja houkutteluelementtejä varmasti riittää. Kaikki Savon seudun kunnat ja kaupungit pyrkivät erottautumaan hyvillä palveluilla.

Savo tarvitsee muutakin kuin elinvoimaisen Kuopion. Varkauteen muuttavat uudet asukkaat olisi hyvä toivottaa jollakin tavalla tervetulleiksi kuten seurakunta teki meille. Kaupunki voisi ottaa kopin ajatuksistani, jotta väestönkehitys ei romahtaisi niin rajusti kuin ennusteet näyttävät.

Lopuksi tuon esille elämäntapamuutoksen merkityksen meille. Luonto, hiljaisuus ja rauha ovat asioita, joita me kumpikin arvostamme. Se, että olimme onnellisia lauttasaarelaisia aikaisemmin, on taustamme huomioiden vahvistanut tunnetta, että valitsimme oikein ja olemme tyytyväisiä.

Kohdaltamme voimme käyttää vertausta ”Onnellisten Varkaus”.

Kirjoittaja on Varkauden Kokoomuksen puheenjohtaja.