Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kimmo Halonen Tulitauko tekee terää infosodassakin

Ukrainan sota on aiheuttanut ennennäkemättömän informaatiotulvan, jonka keskellä kansalaiset ovat hämmentyneitä, epätietoisia, ahdistuneita ja jopa peloissaan.

Uutista ja tietoa sataa niskaan kuin ohjuksia oikealla sotarintamalla konsanaan. Suomalainenkin mediankäyttäjä on keskellä informaatiosotaa. Rintamalla, jossa taistellaan mielikuvista kaikin keinoin ja kaikilla foorumeilla.

Tietoa tulee sodan osapuolilta, Ukrainasta ja Venäjältä, sekä medialta ja yksittäisiltä kansalaisilta. Tiktok, Facebook, Twitter ja muut some-alustat laulavat tauotta ja printti-, verkko- ja muu sähköinen media säestävät 24/7.

Informaatiota virtaa joka hetki eri kanavista. Välillä on hyvä sulkea kännykkä tai televisio, ottaa etäisyyttä ja pitää uutis- ja some-tauko helpottamaan tieto- ja tunnetulvaa. Käy välillä vaikka hiihtämässä tai metsässä kuuntelemassa kevään tuloa ja nauti luonnon rauhasta.

Ja kun olet taas sotauutisten parissa, niin muista tarkistaa uutisten lähde, suhtaudu kriittisesti lukemaasi ja näkemääsi. Älä levitä huhuja tai ainakaan keksi niitä.

Venäjä levittää tarkoituksella lausuntoja, joista voi tulla pelko ydinaseiden tai biologisten aseiden käytöstä,

Suomeen kohdistuvasta sodasta tai jopa uudesta maailmansodasta. Vaikka mediaa seuraamalla voi tuntua olo turvattomalta, niin Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa.

Uutisia ja videoita selatessamme olemme jatkuvan vaikuttamisen kohteena ja keskellä informaatiosotaa. Nyt olisi ymmärrettävä mikä on oikeaa tietoa, mikä disinformaatiota, propagandaa tai fake -uutista.

On tärkeää, että nyt ollaan rauhallisia, pidetään huolta läheisistä, varsinkin lapsista. Kerro lapsille tarpeeksi tietoa ikä ja ymmärrys huomioiden.

Informaatiovaikuttamisella Venäjä pyrkii vaikuttamaan omiin kansalaisiin, ukrainalaisiin ja kansainväliseen yleisöön.

Venäjä pyrkii pitämään oman kansan pimennossa sotatoimien oikeasta luonteesta. Jopa Ukrainaan hyökänneet sotilaat eivät tiedä, mitä ovat tekemässä. Esimerkiksi varusmiehet ovat luulleet olevansa sotaharjoituksessa.

Venäjä on sulkenut perinteisen median ja sosiaalisen median kanavia ja rajoittanut sananvapautta lainsäädännöllisesti. Sota-sanan käyttö tai tappioista kertominen on rangaistusten uhalla kielletty. Venäjän mukaan meneillään on erikoisoperaatio, johon sillä on oikeutus.

Venäjä levittää omaa propagandaansa käyttäen valheita, lavastuksia ja omaa retoriikkaansa. Apuna on trolliarmeija hämmentämässä some-keskusteluja ja virallista tiedottamista.

Uutisvirrassa onkin tärkeää selvittää mistä viesti on peräisin. Onko sama lähde levittänyt paljon disinformaatiota eli tarkoituksella harhaanjohtajaa informaatiota?

Tee vaikka Google-haku ja katso, onko samasta aiheesta julkaissut tietoa joku luotettava lähde kuten uutisorganisaatio. Käytä käänteistä kuvahakua, jolla voi selvitä onko kuvaa käytetty muussa yhteydessä. Selvitä mitä tarkoituksia varten tieto on jaettu ja ketä sen jakaminen palvelee. Etsi netistä avuksi faktantarkastussivuja ja -organisaatioita.

Kuva tai video voi olla myös kokonaan manipuloitu, se saattaa olla otettu aivan toisesta yhteydestä, esimerkiksi sotaelokuvan joukkokohtauksesta tai jopa tietokonepelistä kuten nyt on nähty.

Kriisiaikoina kannattaa turvautua ensisijaisesti luotettavien ja riippumattomien uutisorganisaatioiden jakamiin tietoihin.

Kirjoittaja on Varkaudessa asuva toimittaja, kriisiviestinnän asiantuntija ja majuri (res.)