Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pia Hedman Meidän täytyy satsata entistä vahvemmin mahdollisimman laajaan ja kattavaan omavaraisuuteen, ettemme jää tyhjän päälle

Muutama vuosi sitten maailma näytti aivan erilaiselta kuin nyt. Suunta oli koko ajan globaalimpaan suuntaan, koko maailma ja eri maan kolkat tuntuivat olevan lähellä, muutaman tunnin ja vieläpä edullisen lentomatkan päässä.

Vienti ja tuonti on ollut sujuvaa, eikä ole ollut juurikaan näkyvää huolta elintarvikkeiden tai muiden käyttötavaroiden puutteesta. Jos niitä ei ole löytynyt kotimaasta, tuodaan näppärästi muualta. Kotimaassa suunta on ollut kasvu- ja kaupunkikeskittymiin.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan on lähdetty voimalla, taustana koko maailma, suhteuttaen siihen oma suomalainen osamme. Suunnittelu ja suunnitelmat tuntuvat olleen käsissämme, poliittinen ja muu päätöksenteko on ollut ohjurina ja hallinnan tunne on ollut automaattista.

Sitten meidät laitettiin shakeriin ja ravisteltiin. Ensin tuli covid-19 -virus, jonka taustasta, käyttäytymisestä ja vaikutuksista ei ollutkaan kenelläkään tietoa, emmekä voineet sitä hallita. Asiantuntijoita on ollut useita ja vähintään yhtä monta on myös ollut näkemystä ja tietämystä.

Joku osui oikeaan, toisen ennusteet menivät aivan metsikköön. Jälkiä se jätti eri puolille maailmaa erilaisia.

Ennen kuin koronasta ollaan selvitty, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Taas uusi ravistus. Nytkään kukaan ei voi sanoa, mikä on lopputulema. Asiantuntijoiden näkemyksetkin eroavat jälleen kovasti toisistaan.

Meidän täytyy satsata entistä vahvemmin mahdollisimman laajaan ja kattavaan omavaraisuuteen.

Sen tämä on ainakin saanut aikaan, että meillä Suomessakin on tarpeen päivittää pikimmiten suunnitelmia etenkin muun muassa kokonaisturvallisuuden, energiantuotannon, ruuantuotannon ja ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden osalta.

Meidän täytyy satsata entistä vahvemmin mahdollisimman laajaan ja kattavaan omavaraisuuteen, ettei vastaavien tilanteiden kohdalla jäädä tulevaisuudessa tyhjän päälle. Ilmastonmuutoksen torjunnan elementtejäkin on katsottava laajemman kokonaisuuden kautta, ei pelkästään ilmastotavoitteiden.

On myös pidettävä ihmisistä huolta kaiken tämän myllerryksen ja joka suunnasta vyöryvän sekalaisen informaatiotulvan keskellä.

Meillä on paikallisesti Varkauden kaupunkistrategian päivitys meneillään. Edellä kuvatut ovat huomattavasti laajemman näkökulman asioita, mutta niillä on kuitenkin heijasteensa myös meille paikallisesti ja alueellisesti. Esimerkiksi arjen moninainen turvallisuus, omavaraisuus ja elinkeinoelämän turvaaminen kytkeytyvät myös paikalliseen arkeen. Niissä on haasteita, mutta samalla paljon myös mahdollisuuksia.

Ennen kaikkea ajattelen menneiden ja ajantasaisten tapahtumien muovaavan arvomaailmaa ja asettavan asioita aivan erilaiseen järjestykseen, missä ne vielä muutama vuosi sitten olivat. Toivotan kaikille lämmintä kevään odotusta, pidetään toisistamme sekä itsestämme huolta.

”Kautta historian totuus ja rakkaus ovat aina voittaneet.” – Minna Canth

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (sd.).