Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vesitorni säilytettävä suojelukohteena

Warkauden Lehti uutisoi (15.3.) Varkauden kaupunginhallituksen halusta karsia rankalla kädellä modernin rakennusperinnön suojelukohteita maakuntakaavaluonnoksesta. Kannanotto oli pääosin aivan perusteltu ja siinä oli monia hyviä ehdotuksia, kuten pääkirjaston lisääminen listalle.

Yhdestä kohteesta haluaisin kuitenkin nostaa haloon! En ole perehtynyt siihen, mitä jutussa mainittu ”Vesitornin alue” pitää sisällään, mutta itse vesitorni pitäisi tietenkin ilman muuta säilyttää listalla.

Se on tehtaan piippujen ohella Varkauden merkittävin maamerkki. Se oli myös valmistuessaan 1954 ja vielä pitkään sen jälkeenkin Pohjoismaiden korkein asuinrakennus – ja kaupunkikuvaan positiivista ja omaleimaista ilmettä antava omaperäinen ratkaisu edelleen.

Tehokkain ja yksityiskohtainen suojelu tapahtuu asemakaavalla (ja luonnollisesti pitämällä rakennus kunnossa). Asemakaavan tulee kuitenkin lähtökohtaisesti olla sopusoinnussa sitä ohjaavan, mutta yleispiirteisemmän yleiskaavan kanssa.

Maakuntakaavan tarkoitus taas on ohjata yleiskaavan laatimista antaen sille puitteet. Tästä johtuen jonkin kohteen tai alueen poistaminen maakuntakaavasta murentaa sen suojelua asemakaavalla.

Olen huomannut, että vesitornin pintarakenteet kaipaisivat kattavaa kunnostusta – sen lisäksi, mitä lähimenneisyydessä jo on ehditty tehdä. Kookkaan rakennuksen ollessa kyseessä peruskorjauskustannukset luonnollisesti kohoavat korkealle.

Ei kai nyt joissakin kabineteissa ole laskeskeltu hintaa ja todettu, että tämän Wartalo-Kotien hallinnoiman maamerkin korjaus tulee liian kalliiksi: antaa rapistua vain?

Toivottavasti ei näin, vaan kyse on vain siitä, että kaupunginhallituksen kellokkaat eivät nähneet rakennuksen arvoa – myös maakunnallista.

arkkitehti Varkaus