Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mari Kosonen Mietin, mitä tämä hyvä päivä voisi itselläni pitää sisällään

Olemme eläneet korona-aikaa jo kaksi vuotta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan puhuttaa nyt kaikkialla ja samalla se luo pelkoa. Elämme aikaa, jolloin on entistäkin tärkeämpää pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Jokaisella on omat tapansa pitää mieli virkeänä. Tavatessamme toivottelemme usein toisillemme hyvää päivää. Mietin, mitä tämä hyvä päivä voisi itselläni pitää sisällään.

Hyvä päivä voisi olla vaikka vapaapäivä, jolloin nukun aamulla pitkään ja heräilen rauhassa. Nousen ylös, venyttelen ja avaan ikkunan. Mietiskelen hetkisen kuunnellen mitä minulle tänä aamuna kuuluu, mikä on oloni, mitä ajatuksia on mielessäni.

Keitän aamukahvin ja istahdan lempituoliini katselemaan lintulaudan elämää: talitiaisia, viherpeippoja ja punatulkkuja. Usein siinä temppuilee oravakin. Linnunmakkaran kimpussa vierailee välillä käpytikka ja toinen mahdottoman pienikokoinen tikka, kenties se on pikkutikka.

Hipsuttelen kotona aamutakki päällä ja villasukat jalassa. Sytytän takan reunuksella olevat tuikut. Yksi niistä lämmittää tuoksulyhtyä, johon laitan veden sekaan eteeristä öljyä. Se voi olla vaikka rauhoittavaa laventelia tai piristävää sitruunaa.

Lueskelen päivän lehtiä. Avaan kännykän siltä varalta, että jollain on minulle asiaa. Nappaan kirjan käteeni ja alan lukemaan sitä.

Mietiskelen hetkisen kuunnellen, mitä minulle tänä aamuna kuuluu.

Huomaan auringon valaisevan hankea ja tätä pikkupakkaspäivää. Puen päälleni, nappaan korvanapit korville ja valitsen puhelimesta jonkun mielenkiintoisen haastattelun tai podcastin, ja laitan sen pyörimään.

Lähden kävelylenkille reitille, jonka varressa on useita metsäpolkuja. Samalla palaan nuoruusmaisemiin ja -muistoihin. Tuon metsän läpi oikaisin aina ystäväni luo ja tuolla luistelimme. Lumi narskaa jaloissa. Korvanapista kuuluva puhe sekoittuu muistoihin. Hengitän hapekasta, raikasta ilmaa. Kehossa on hyvä olo.

Kotona keitän päiväkahvit ja siirryn pöydällä olevan palapelin puoleen. Ajatukset keskittyvät pieniin paloihin ja etsimään niiden oikeaa sijaintipaikkaa. Laitan taustalle soimaan musiikkia. Mukavaa ajanvietettä. Mieli rauhoittuu.

Jossain vaiheessa huomaan minulla olevan nälkä, joten etsin jääkaapista syötävää.

Ulkona alkaa hämärtymään. Nyt voisikin olla jo saunan vuoro.

Saunan höyry kietoo minut miellyttävään usvaan. Ilmassa tuoksuu löylyvedessä oleva terva. Lämpö rentouttaa, olo kevenee.

Virkistävän suihkun ja pesun jälkeen kiedon pyyhkeen ympärille, laitan huopatossut jalkaan ja menen terassille istumaan.

Silmäilen lempimaisemaani: lumisia koivuja, huurteista kaislikkoa, kolmea jykevää ja tuuheaa kuusta. Taivaanrannalla vaalea kajo tai punerrus. Aina niin erilainen taivas upeissa eri sävyissään. Ohi lipuvia pilviä, tuikkivia tähtiä ja kirkkaasti loistava kuu. Maisema, joka muuttuu vuodenaikojen ja valon mukaan. Nautin näkymästä ja siemailen kylmää kombutsaa.

Taitaa johtua iästä, että nämä pienet nautinnot ja onnen hetket ovat nykyään niitä parhaita elämyksiä elämässä.

Olen kiitollinen tästä kaikesta. Kaikki on hyvin.