Pääkirjoitus 5.3.2022 | On helpompi reagoida kuin ennakoida

Warkaus-salissa oli keskiviikkoiltana hyvin tilaa, kun kaupunki esitteli kaupunkistrategian väliraporttia. Kaupunkilaisille järjestetty tilaisuus oli samalla osa työn alla olevan strategian toteuttamista: yksi kantava teema strategiassa on osallisuus ja yhteisöllisyys. Kaupunkilaiset halutaan entistä enemmän mukaan päätöksentekoon, ja osa sitä oli kysyä kommentteja strategiasta ja kertoa työn etenemisestä.

Tämän kaltaiset tilaisuudet ovat kaupungilta tärkeitä lähestymisiä asukkaita kohtaan, mutta huonosti kaupunkilaiset niihin tarttuvat. Ehkä jokunen sentään seurasi tilaisuutta kotona netin äärellä. Kohtuullisen hyvin sentään osallistuttiin itse strategiatyöhön, lähes 370 ajatusta ja ideaa oli lähetetty kaupungille. Kaupunkilaisten ajatukset pitääkin saada näkymään myös lopullisessa suunnitelmassa.

Herkemmin kaupunkilaiset pyrkivät osallistumaan silloin, kun kokevat oman etunsa jollain tavalla vaarantuvan. Siitä kertoo muun muassa yli 600 nimeä kerännyt Kankunharjun virkistysaluetta puolustava adressi. Totta on, että helpompi on reagoida, kun jotain ollaan päättämässä, kuin miettiä, mitä voitaisiin tehdä. Mutta onneksi sentään edes reagoidaan. Olisi huolestuttavaa, jos kaupunkilaiset eivät reagoisi koskaan mihinkään millään tavalla.

Kaupungilla on kuitenkin mietittävää siinä, miten asukkaat saisi mukaan myös ennakoimaan. Aito osallisuus ja yhteisöllisyys ei voi olla vain adresseja ja valituksia, sen pitää olla myös ennakoimista ja suunnittelua. Yksi keino voisi olla osallistuva budjetointi, jossa esimerkiksi kaupunginosittain annettaisiin kaupunkilaisten päättää tietyn summan käyttämisestä. Kunnostetaanko katuja vai nuorille kokoontumistila?

Miten asukkaat saisi mukaan myös ennakoimaan.