Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sari Ristamäki On suorastaan juhlallista ajatella, että pian paikallislehden sivut siirtyvät toimituksesta painoon samassa talossa

Kun samaa työpaikkaa muuttaa kolmatta kertaa, voi kai sanoa kuuluvansa kalustoon. Olen kulkenut Warkauden Lehden mukana Kampikujalta Kauppakadulle ja Kauppakadulta Forumiin ja nyt Forumista Savon Painoon.

Eiköhän tämä nyt ollut tässä, ainakin minun osaltani. Painotaloa parempaa paikkaa toimitukselle on vaikea keksiä varsinkin, kun se Varkaudessa seisoo keskeisellä paikalla Päiviönsaaressa.

Mukanamme muutti myös keskisavolaisten lehtien mediamyynnin väki. Kun painon porukan laskee mukaan, rakennuksessa työskentelee yli 50 lehdentekijää. Ei hassumpi sakki.

Warkauden Lehti pääsee pitkän tauon jälkeen painettavaksi Varkauteen ja vielä hyvään seuraan. Varkauden painossa Warkauden Lehden kaverina ovat Savon Sanomat, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Meille päätös oli erityisen mieluinen: paikallinen lehti kuuluu tietenkin paikalliseen painoon. On suorastaan juhlallista ajatella, että pian sivut siirtyvät toimituksesta samassa talossa painoon.

Hiilijalanjälkemme pienenee, kun kuljetusmatkan Jyväskylästä jäävät pois. Siellä Warkauden Lehti on syntynyt vuoden verran.

On suorastaan juhlallista ajatella, että pian paikallislehden sivut siirtyvät toimituksesta painoon samassa talossa.

Varkauden painoon siirtyy myös Pieksämäen Lehti. Tätä ei ehkä Pieksämäellä tervehditty yhtä suurella ilolla, sillä haavat oman painon menetyksestä ovat vielä tuoreet. Keskisuomalainen Oyj:n tytäryhtiö Lehtisepät Oy ajoi Pieksämäen painon alas viime vuoden lopulla. Pienellä ja vanhalla painokoneella ei enää ollut tulevaisuutta konsernin suurempien ja tehokkaampien koneiden rinnalla.

Toisin oli vuonna 1997. Silloin viimeiset lehdet teki Warkauden Lehden oma lehtipaino Kampikujalla. Tuolloin keskisavolaisista painoista pidemmän tikun veti Pieksämäen paino, joka oli erikoistunut ulkopuolisiin painotöihin.

Pieksämäen painon aula oli juhlallinen näky: seinällä oli kuvat kymmenistä paikallislehdistä ja muutamista muista, jotka näkivät päivänvalon painotalossa joka viikko. Hienoa jälkeä tekivät pieksämäkeläiset painajat vanhalla koneella viimeiseen asti. Parhaimmillaan valokuvat olivat lehdessä kuin postikortit.

Tärkeää ja itsestään selvää oli noihin aikoihin sekin, että sanomalehtipaperi tuli Pieksämäelle Varkaudesta. Stora Enson Varkauden painon viimeistä sanomalehtipaperin rullaa olen viime päivinä katsellut useaan otteeseen, kun olen asetellut Warkauden Lehden vuosikirjoja hyllyyn Savon Painon aulatiloissa. Rullalle on tarkka syntymäpäivä 30.9.2010 kello 9.13.

Se on myös varkautelaisen sanomalehtipaperin kuolinpäivä. Reino, Allu, Jukka, Kari ja monet muut viimeiseen rullaan nimensä kirjoittaneet paperimiehet muistavat varmasti, millaiset tunnelmat olivat tuolloin.

No, hyvin Stora Enson Varkauden tehtaille joka tapauksessa kävi uusilla tuotantosuunnilla.

Taisi käydä Varkaudelle hyvin myös siinä, että Savon Paino päätyi Keskisuomalainen-konsernin käsiin. Jos hyvin käy, Varkauden painosta kehittyy vahva yksikkö Lehtisepille. Keskisuomalainen laajentumisen vauhti on ollut valtava. Uusien lehtien ja lehtiryhmien ostot takaavat, että painettavaa on vielä pitkäksi aikaa siitäkin huolimatta, että lehtien digilukeminen lisääntyy koko ajan.