Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piia Puotinen Minut kaapattiin ja estettiin – Valetilini sai vain viikon elinaikaa, ja ennätti sinä aikana kerätä 277 seuraajaa ja 765 seurattavaa

Lähettelen usein mitä kummallisimpia sähköpostipyyntöjä samassa yrityksessä työskenteleville henkilöille. Hei, oletko vapaana? Lähettäjän sähköposti näyttää aidolta ensikatsomalla, ainakin nimi täsmää. Osoite kylläkään ei. Moni on vastannut ja siitä keskustelu on lähtenyt.

Useimmiten pyydän tilaamaan lahjakortteja sovelluskauppaan. Tai en minä, se on vain joku joka esittää minua.

Uhrit viesteille löytyvät todennäköisesti sosiaalisesta mediasta, on helppoa hakea samassa työpaikassa olevia henkilöitä. Vielä ei ole tärpännyt, mutta viestit ovat yhä ammattimaisempia.

Lehdissä on usein identiteettivarkauksiin liittyviä aiheita. Asia on käy välillä mielessä. Nettikaupoista tilatessa tulee mietittyä, miten luottokortin numero pysyy turvassa. Erilaisiin palveluihin saa lisäillä salasanoja viikoittain ja on vaivaa keksiä aina uusi salasana.

Todennäköisesti riski kasvaa, jos käyttää erilaisissa palveluissa samaa salasanaa. Olen ollut varuillani ja kännykkäohjelmakin siitä muistuttaa. Vaihda salasana.

Tähän mennessä uskottavimman kaksoisolentoni virtuaalinen elämä alkoi tammikuun lopussa. Sain yhtäkkiä yhteydenottoja – kysyitkö juuri puhelinnumeroani? Instagram-tilisi on kaapattu.

Valetilini sai vain viikon elinaikaa, ja ennätti sinä aikana kerätä 277 seuraajaa ja 765 seurattavaa.

Tarkastin heti mitä käyttäjätililleni kuuluu. Siellä ei näkynyt mitään outoa, joten katsoin viimeaikaisen sisäänkirjautumistoiminnan. Sielläkään ei ollut mitään. Tilin sisältöä oli kuitenkin kopioitu.

Minulle oli lähetetty kuvakaappaus tilistä ja yritin etsiä sitä. Nimen perässä oli alaviiva, profiilikuvakin oli sama, ja lasten kuvat perhepartioretkestä komeilivat huijarin tilillä.

Minut oli estetty, joten en itse päässyt näkemään tiliä.

Kaikille seuraajilleni lähetettiin seuraamispyyntö ja heiltä kysyttiin tuttavallisesti puhelinnumeroa. Viestien saatteina oli hymiöitä. Miksipä ei voisi puhelinnumeroa laittaa, kun tuttu ihminen kysyy ja moni laittoikin. Sen jälkeen kysyttiin puhelimeen saapunutta koodia ja kuka tietää mitä sitten olisi tapahtunut.

Jos joku rohkeni epäillä yhteydenottoa, heidätkin estettiin heti.

Laitoin eri kanaviin tietoa asiasta ja pyysin ilmiantamaan tilin. Otin kuvan itsestäni henkilöllisyystodistuksen kanssa ja lähetin Instagramille todistaakseni olevani oikea minä.

Ajattelin, että rikosilmoitus saattaisi nopeuttaa valetilin poistamista, joten tein senkin. Se oli varmaan liioittelua.

Valetilini sai vain viikon elinaikaa, ja ennätti sinä aikana kerätä 277 seuraajaa ja 765 seurattavaa. Seuraajissani on edelleen se tili, jolta kuvat kopioitiin.

Joku tuttavaksi luulemistanne saattaa tehdä samaa teille. Inhottava ajatus.

Miten sosiaalisen median kanssa vieraammat henkilöt pysyvät ajan tasalla näistä huijauksista. Ulkomaalainen upseeri-leskimies saattaa näyttää läpinäkyvältä, mutta H.P Baxxterin lähestyessä ja kiittäessä keikkapalautteesta sivullaan, mietin itsekin hetken, onko se hän.

Onko se liian hyvää ollakseen totta? Silloin se ei todennäköisesti ole totta.

Kirjoittaja on Call Waves Solutions Finland Oy:n toimitusjohtaja.