Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katja Saraketo Terveisiä Varkauteen: Emme voi sulkea ketään ihmistä yhteiskuntamme ulkopuolelle ja siksi Lissuilla riittää tarvetta

Olen nyt asustellut täällä Porissa reilun vuoden, ja tehnyt uutta työtäni lähes saman ajan. Kun pari vuotta sitten teimme perheenä päätöksen tänne muutosta, ensimmäinen ajatukseni oli alan vaihto. Onnekseni en vaihtanut, koska monet yhteensattumat ja johdatus toivat minut tänne uuden äärelle ja pääsin hyödyntämään yli 20 vuoden työkokemukseni ja kaiken oppini, minkä ihmisiltä siellä Varkaudessa sain.

Pääsin perustamaan kynnyksetöntä palvelupistettä eli ihan jokaiselle avointa päivätoiminta paikkaa tänne Porin keskustaan. Nimesimme paikan Palvelupiste Lissuksi, yhdessä kävijoidemme kanssa, joita saimme useita mukaan jo paikan sisustamis- ja suunnitteluvaiheessa.

Loimme yhdessä myös toimintaa ohjaavat säännöt, ylhäältä päin annettuna ne olisivat olleet vain sananhelinää seinillä. Päivitämme niitä viikoittain, myöskin yhdessä.

Avasimme Lissun pääsiäisen jälkeen viime keväänä, ja pääsimme ensimmäiseen tavoitteeseen melko nopeasti. Porin kävelykadulla oli ollut haasteena päihteiden käyttäjät ja asunnottomat, ja Lissun aukeaminen rauhoitti tilannetta.

Samalla tietenkin osa haastetta siirtyi toiseen paikkaan mutta tärkein oli tehty, oltiin saatu ihmisille paikka, johon ihan jokainen voi tulla omana itsenään, siinä kunnossa, kun sillä hetkellä on. Paikka, missä kohdataan arvokkaana ihmisenä, tuetaan, autetaan ilman ehtoja sitoutumisesta kuntoutumiseen tai ylipäätään mihinkään elämänmuutokseen. Paikka, jossa jokainen voi itse valita oman suuntansa, haluaako vain olla, haluaako osallistua toimintaan, haluaako itselleen seuraa, vertaistukea, apua vai vain jonkun, joka kuuntelee hetken.

Totta kai oma hiljainen toiveeni on, että Lissun kautta joku nousee, saa elämäänsä muutosta tai jopa tien toipumiseen. Mutta se ei ole toiminnan määrittävä tekijä, ja sitä kautta myös luottamus, yhteisöllisyys ja ylipäätään koko paikan olemassaolo mahdollistuu. Arvokkaiden hetkien kautta.

Paikka, missä kohdataan arvokkaana ihmisenä.

Autamme viikoittain lukuisia ihmisiä muun muassa toimeentuloon liittyvissä asioissa, asunnon saamisessa sekä ratkomme asioimiseen liittyviä haasteita. Lisäksi Lissuun jalkautuu viikoittain useita eri viranomaisia, kuten sosiaalityöntekijöitä sekä eri hankkeita, ja tätä kautta kävijöidemme kynnys päästä palveluihin madaltuu. Tämä tuo inhimillisyyttä ja toisesta näkökulmasta taatusti myös säästöjä, hoitamattomat asiat tulevat kalliiksi kaikille.

Lisäksi ihan jokainen, Lissunkin kävijä, on jonkun lapsi. Tätä haluan painottaa ja tällä perustelen myös oman työni tekemisen tärkeyttä. Jos oma lapseni sairastuisi, tippuisi marginaaleihin ja menettäisi toivonsa, sydämestäni toivoisin, että joku ottaisi kopin, auttaisi ja tukisi. Silloin kun me vanhemmat emme voi.

Yksi tärkein tehtävä Lissulla onkin olla antamassa usko yhteiskuntaan takaisin, tai ainakin olla yhtenä tahona, yhdessä muiden kanssa, sitä tekemässä.

Tiedän, että vastaavia ”Lissuja” on jo muutamilla paikkakunnilla Suomessa. Uskon, että tarve on jokaisella kunnalla. Emme voi sulkea ketään ihmistä yhteiskuntamme ulkopuolelle, ja riittävällä vastaantulolla saamme varmasti ihmeitä aikaan.

Ja ennen kaikkea toivon ja hyväksytyksi tulemisen tunteen, ihan jokaiselle.

Kirjoittaja on entinen varkautelainen ja nykyinen porilainen päihdetyöntekijä.