Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 9.2.2022 Messissä kelpaa syödä: toivottavasti se innostaa nuoria kouluruokailuun

Waltterin koulun uusi ruokala ei enää ole pelkkä ruokala vaan ruokaravintola Messi. Kun Messin avajaisia juhlittiin, ruokana oli oppilaiden suosikkia: pitsaa, fetasalaattia ja marjarahkaa. Syöjiä ei Messistä puuttunut, vaan paikalle oli saapunut myös heitä, joita ei yleensä koulussa ruokailemasta tavata.

Uusin kouluterveyskysely näyttää, että Waltterissa kouluruokaa syö vain alle puolet yläkoululaisista. Se on kyllä vähän. Monille nuorille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria, sen jättäminen väliin ei ole viisasta kasvavilta ja kehittyviltä nuorilta. Kurniva vatsa, kenties päänsärky ja vetämätön olo eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä pitkään koulupäivään.

Vaikka oppilaskunta, opettajat ja Messin henkilökunta pyrkivät nostattamaan ruokailuintoa yhdessä, pysyviä tuloksia ei ole tullut. Kouluruokailun tärkeydestä kannattaa puhua myös kotona. Maksuton ruokailu on harvinaista herkkua monessa muussa maassa.

Nuorilla on ollut suosikkiruokia kautta aikojen ja niin tulee olemaan myös jatkossa. Kouluruokana ei silti voi olla aina pitsaa tai hampurilaista. Jos pääruoka joskus on sellaista, mitä ei missään tapauksessa haluja syödä, salaattia ja leipää on tarjolla ja niidenkin syöminen on parempi vaihtoehto kuin tyhjä vatsa. Kasvisvaihtoehtoja löytyy muutenkin monen koulun ruokalistoilta entistä useammin.

Toivottavasti ruokaravintola Messin valoisiksi, avariksi ja moderneiksi kuvaillut tilat houkuttelevat nuoria syömään entistä useammin. Olisi loistavaa, kun kaveriporukoissa oli aina joku, joka innostaa kouluruokailuun. Monesti kouluruoan karttamisessa on kyse porukan paineesta: kun yksi ei mene, muutkaan eivät mene. Syitä tähän on entistä vähemmän, kun kouluruokailun puitteet ovat kunnossa.