Pääkirjoitus 8.2.2022 Varkaus ja Iisalmi voivat olla hyvänä apuna sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisessa lähellä, jos niiden taso pidetään hyvänä

Tuskin on muste kuivunut aluevaalien äänestyslipukkeissa, kun pohjoissavolainen kolminnapainen terveyspalvelujen kehittämistyö asetettiin kyseenlaiseksi Savon Sanomien Näkokulma-kirjoituksessa (6.2.). Toimittaja Marita Tiihonen arvelee, että aluevaalien kampanjoinnin ja vaalituloksen perusteella on syytä odottaa, että paikallisesta alueelliseen siirtymisestä tulee savolainen Via Dolorosa. Ainakin kaksi syntipukkia tähän löytyy Varkaudesta ja Ylä-Savosta, jotka ovat "pistäneet vastaan minkä ovat pystyneet erikoissairaanhoidon keskittämisessä".

On täysin mahdollista, että kärsimysten tie todella tulee. Rahaa on vähän ja tarpeita paljon. Varkaudesta ja Iisalmesta tuskat kuitenkaan tuskin johtuvat. Varkauden ja KYS:n välinen kumppanuusmalli on ollut kustannustehokasta ja potilaslähtöistä erikoissairaanhoidon peruspalvelujen järjestämistä sellaisissa terveyspalveluissa, joissa se on ollut perusteltua. Mallissa yksi KYS:n lääkäri rantautuu päiväksi maakuntaan sen sijaan, että suurta määrää ihmisiä ajelutettaisiin Kuopioon.

Ei KYS:n merkittävää asemaa yhtenä maan viidestä yliopistosairaalasta ole koskaan asetettu kyseenalaiseksi Varkaudessa. On täysin selvää, että KYS:n kehitys on koko maakunnan ja sitäkin laajemman alueen etu. Siksi Varkaus ja kaikki muut pohjoissavolaiset kunnat ovat maksaneet nurisematta valtavat määrät euroja, joilla KYSin tiloja ja toimintaa on saatu kehittymään niin kuin pitääkin. Tämä kehitystyö ja rahan tarve jatkuvat myös tulevaisuudessa.

Sote-lain henki on vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja turvata palveluja kansalaisille mahdollisimman lähellä. Siinä Varkaus ja Iisalmi voivat olla hyvänä apuna, jos niiden sosiaali- ja terveyspalvelujen taso pidetään hyvänä.

On täysin selvää, että KYS:n kehitys on koko maakunnan ja sitäkin laajemman alueen etu.