Pääkirjoitus 6.2.2022 On hyvin tärkeää, että lapset ja nuoret rohkenevat kertomaan somekiusaamisesta aikuisille

Yläkouluikäiset nuoret kuvasivat Waltterin koulun pihalla videon tilanteesta, jossa usea oppilas pahoinpiteli yhtä oppilasta. Nuoret latasivat videon sosiaaliseen mediaan, jossa sitä jaettiin eteenpäin. Video levisi nopeasti nuorten joukossa. Tekijät ovat tiedossa ja Varkauden poliisi tutkii asiaa (WL 3.2.).

Tapaus on järkyttävä ja kertoo siitä, ettei Varkaus ole jäänyt ulkopuolelle uudenlaisista tunteettomista kiusaamistavoista. Kiusaaminen ei enää pysähdy haukkumiseen, syrjimiseen tai väkivaltaan vaan kamalia tekoja pitää jakaa someen. Verkosta kuvia tai videoita on hyvin vaikeaa saada häviämään, kun ne kerran on sinne laitettu. Myös identiteettivarkauksia tapahtuu, ja toisen nuoren nimissä valeprofiililla levitetään asioita, jotka eivät ole totta.

Poliisi tutkii Waltterin tapausta väkivaltana ja rikosnimikkeeksi voi verkkolevityksen vuoksi tulla myös kunnianloukkaus tai yksityiselämää koskevan tiedon levittäminen. Kiusaamistapaus oli niin räikeä, ettei ole syytä epäillä, etteikö asiaa otettaisi vakavasti ja vahvasti myös Waltterin koululla.

Waltterin koulun rehtori Teemu Mustonen arvioi, että somekiusaaminen on kaikkein yleisin kiusaamisen muoto nykysin. On jo arkipäivää, että opettajat kysyvät pieniä tai isompia kahakoita selvitellessään, onko tilannetta kuvattu ja jaettu eteenpäin.

On hyvin tärkeää, että lapset ja nuoret rohkenevat kertomaan somekiusaamisesta aikuisille, vanhemmilleen, opettajille tai vaikka terveydenhoitajalle. Verkossa tapahtuvan kiusaamisen yksi ikikävä puoli on, että se jää aikuisilta herkästi piiloon. Lapsi tai nuori voi kantaa isoa painolastia mukaan jopa vuosia, eikä kukaan aikuinen pääse siihen kunnolla kiinni, avuksi ja tueksi. Näistä asioista kannattaa siis jutella kotona.