Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kati Hynninen | Jupina kehittää: Tutut ja puolitutut hiihtäjät ovat ihan aiheestakin pysähtyneet ladun varteen harmittelemaan latujen kuntoa kanssani

Warkauden Lehden pääkirjoituksessa (WL 18.1.) kirjoitettiin jupinasta liittyen latujen kuntoon, kun jokatalvisten valittajien mukaan latuja ei hoideta riittävällä laadulla.

Mitä ihmettä? Jouduin lukemaan tekstin toisen ja kolmannenkin kerran…

Onko aktiivisten kaupunkilaisten antama palaute ja nykyaikaisissa (some)kanavissa käydyt keskustelut pelkkää jupinaa? Pidämmekö oikeasti palveluiden epäkohdista palautteita antavia kuntalaisia valittajina? Kaupunginhallituksen puheenjohtajana haluan kyllä irtisanoutua välittömästi tällaisista ajatuksista!

Oli keskustelun ja palautteen aihe sitten nämä paljon puhuttavat ladut, vireillä olevat kaavat tai mikä tahansa muu Varkautta ja varkautelaisia koskeva asia, haluan enemmänkin kannustaa ja aktivoida kaupunkilaisia osallistumaan ja vaikuttamaan asioihin. Rakentava palaute ja kehittämisehdotukset ovat toivottuja, hiljaa hymistelemällä tapahtuu vähän.

Olemme kaupunkistrategiassammekin korostaneet kuntalaisten osallisuutta. Jotta saamme kaupunkilaisia osallistettua, meidän on rohkaistava kertomaan omia näkemyksiä ja ideoita, mutta ennen kaikkea kuunneltava ja kuultava.

Semiaktiivisena hiihtelijänä liikun usein ladulla nauttien välillä huippukuntoisesta ladusta ja hyväntuulisten hiihtäjien kohtaamisesta, mutta aina ei ole näin. Tutut ja puolitutut hiihtäjät ovat ihan aiheestakin pysähtyneet ladun varteen harmittelemaan latujen kuntoa kanssani.

Ei kuntalaisen tarvitse tietää, kuka päättäjä kuuluu mihinkin lautakuntaan ja ketä saa lähestyä missäkin asiassa.

On totta, että kaupunginhallituksella on käsiteltävänä suurempia asioita ja linjauksia kuin latuverkosto, eikä asia ”protokollan mukaan” kuulu minulle, mutta edelleen katson velvollisuudeksi viedä eteenpäin kuntalaisilta saatuja palautteita.

Ei kuntalaisen tarvitse tietää, kuka päättäjä kuuluu mihinkin lautakuntaan ja ketä saa lähestyä missäkin asiassa – keskustelen mielelläni asioista kuntalaisten kanssa, saan samalla mahdollisuuden myös haastaa heitä.

Pääkirjoituksessa kirjoitetaan myös: ”Joka tapauksessa olisi jo korkea aika yrittää vaientaa jokatalvinen keskustelu.” On totta, että latujen hoito tulee saattaa kuntoon ja siltä osin rauha kaikille osapuolille, mutta keskustelun en halua vaikenevan. Kun ihmiset vaikenee, hiljenee myös kehitys sekä positiivistenkin asioiden jakaminen.

Voin vakuuttaa, että yritystä saattaa latuasia kuntoon on varmasti ollut, ja on jatkossakin. Hiihto on usealle varkautelaiselle tärkeä liikuntamuoto, jonka harrastuskausi luonnon lumilla kestää 3–4 kuukautta vuodessa – tahtotila mahdollistaa lajin harrastaminen kotikaupungin laduilla on ja pysyy.

Onnistuaksemme tavoitteissamme, operatiivisesta toiminnasta vastaava koneisto on varmasti valmis tarkastelemaan omia toimintaprosessejaan ja kehittämään yhteistyötä urakoitsijan suuntaan. Voimassa olevat hoitosopimukset lähtökohtaisesti mahdollistavat varkautelaisille hyvät hiihto-olosuhteet, lisäksi toki tarvitaan hieman tuuria sääolosuhteissa.

Ja uskonpa myös päättäjiltä löytyvän tarvittavaa rohkeutta arvioida vaihtoehtoja ja tehdä päätöksiä asian kuntoon saamiseksi, jos aiemmin tehtyjen päätöksen päivittäminen katsotaan tarpeelliseksi ja esityksiä muutoksista tulee päätettäväksi.

Toivon jatkossakin kuntalaisilta aktiivista palautteen antoa eri asioista niin virallisia palautekanavia pitkin kuin epävirallisesti kadun tai ladun varrella keskustellen – näin asioita kehitetään yhdessä!

kaupunginhallituksen

puheenjohtaja (kok.)