Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilpo Henttinen | Ikimäntyjen peittämää Kankunharjua oltiin jo 1970-luvun lopulla muuttamassa kerrostaloalueeksi

Leena Mäki-Patola ym. osuivat asian ytimeen (WL 13.1.2022 ”Minne on hävinnyt luonnon arvostus”) kyseenalaistaessaan Varkauden näköalattomuuden kaava-asioissa. Nykyisten viihtyisimpien asemakaava-alueidemme (Puurtila, Kivipuron alue) vapaat rannat ollaan muuttamassa ”elinkeinopoliittisin perustein” tonttimaaksi. Uudelle koululle ei löydy muuta paikkaa kuin entisen Kankun puisto uimaranta ja pienkenttä- ja virkistysreitistöineen.

Tätä ikimäntyjen peittämää kangasharjua oltiin jo 1970-luvun lopulla muuttamassa kerrostaloalueeksi. Asemakaavaehdotus tuli kuitenkin, vielä virallisen nähtävillä olon jälkeen, tyrmätyksi terveysviranomaisten, joht. eläinlääkäri Tapio Soosalon ponnekkaan vastustuksen ansiosta.

Kankunharjun päiväkoti lohkaisi puistosta osan ja nyt on koulu, laajasta vastustuksesta huolimatta, viemässä loput. Eivätkö samat perusteet tänä päivänä riitä säilyttämään virkistys- ja vapaa-aluetta?

Keskusta-alueiden ja asutuksen sisäänkin tulee jättää riittävän väljiä kaupunginosapuistoja, eikä niitä voida lain kirjaimen ja tarkoituksen vastaisesti muuttaa rakennustonteiksi. Maata, asuntoja ja tyhjiä tontteja Varkaudessa kyllä riittää.

Lain edellyttämät kaavojen ajantasaisuuskatsaukset antaisivat palveluille ja asutukselle uusiakin vaihtoehtoja. Miksi tätä yleis- ja asemakaavallista lakimääräistä tarkastelua ei edelleenkään ole käynnistetty vaikka koulun purkamisen, paloaseman siirtymisen ja Klubin palon jälkeen Päiviönsaari on autioitumassa?

Kyseenalainen postimerkkikaavoitus jatkuu Pohjois-Savon maakuntaliiton, alueiden asukkaiden ja omakotiyhdistyksenkin ihmettelystä huolimatta.

Keskeisenä perusteena asiantilan surkeuteen näkisin olevan: Varkaudessa ei enää ole, ansiokkaista perinteistä huolimatta, kaupunkisuunnittelusta vastaavaa korkeasti koulutettua viranhaltijaa.

Korjattu otsikkoa kello 15.30.