Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Sistonen Nykyisin seksi on politiikkaakin määrittelevä juttu – Erilaiset kirjainyhdistelmät seksin luokittelemiseksi ovat olleet minulle täyttä hebreaa

Tyttäreni ehdotti meille Sex Education -sarjan katsomista. Kuulemma tekisi hyvää kuusikymppisten vanhusten maailmankuvalle. Sarjan kahlaamisen aikaan jouduin flirtin kohteeksi. Tämä tyylikäs, älykäs ja piristävä flirtti tuli yli yhdeksänkymppisen naisihmisen taholta ja provosoi minut miettimään otsikon aihetta laajemmin.

Sarjassa käsitellään lukiolaisten maailmaa seksin kautta. Omaa samanikäistä aikaani ammattikoulussa muistellen seksi oli kyllä pinnalla silloinkin. Lähinnä kyllä sen puute.

Itse asia oli kyllä tuolloin jotenkin yksinkertaisempi. Televisiosarjaa katsellessani aloin ymmärtää, miksi seksi on nyt usein politiikkaakin määrittelevä juttu. Erilaiset kirjainyhdistelmät seksin luokittelemiseksi ovat olleet minulle täyttä hebreaa.

Sex Educationia katsellessani opin, että taidan itse nykyään kuuluakin ”seksuaaliseen vähemmistöön”. Nykytodellisuudessa mummon kanssa lauantaina saunan jälkeen harrastettu toimi on selkeästi vähemmistönä. Joku voi kutsua sitä jopa ajatuksena vastenmieliseksi tai ainakin konservatiiviseksi toiminnaksi.

Minun on vaikeaa ollut aina ymmärtää, miten seksi on niin tärkeä politiikan väline. Aiemmin se oli pääasiassa uskonnollisten piirien vakioaihe, mutta nykyisin sen kautta luokitellaan ihmisiä ehkä vielä jyrkemmin ja jopa enemmän muissa kuin uskonnollisissa piireissä.

En tiedä, leimaako Pekka Haaviston suuntautuminen ulkopolitiikkaa, mutta ainakin poliittisessa kanssakäymisessä Venäjän Lavrovin kanssa hän näyttää pärjäävän kohtuullisesti. Päivi Räsäsen lausumat seksuaalisuudesta ovat jyrkkiä, mutta onko niissä aihetta oikeudenkäyntiin vaiko vain ymmärtäväisen avoimeen keskusteluun osapuolten välillä?

Nykynuorille tämä seksuaalisuuden kautta rakennettu maailma ja informaatiotulva on kuitenkin taatusti hämmentävä. Sex Education -sarjassa esimerkiksi seksin perinteisesti tärkeimmäksi katsottu tavoite, suvun jatkaminen, tulee esiin vasta kolmannella tuotantokaudella.

Seksiä nykyään määrittää myös netti. Esimerkiksi nuorten suosima kiinalainen algoritmi TikTok määritteli minut silikoniulokkeisiin ihastuneeksi setämieheksi. Niitä palloja se tyrkyttää joka käänteessä. Ne ovat tylsiä.

Katsoisin mieluummin hauskoja nuoriso- tai punkvideoita. Ehkä ne eivät kuulu setämiesgenreen Kiinassa.

Nykynuorten hämmennys on aika samaa kuin meillä 70-luvulla. Helposti nuori pakotetaan miettimään sitä, minkä kirjainyhdistelmän taakse voin linnoittautua ja syrjiä muita. Silloin muinaisuudesssa kirjainyhdistelmä oli vaikka SDP, SKDL, KOM, KOK tai KEPU. 70-luvulla eksyin kerran rauhanmarssille, koska siellä oli hyvännäköisiä nuoria naisia.

Minulle selvisi vasta marssin aikana, että se marssi onkin taistolaisten masinoima. No, taistolaiset ei ollut niin selkeä käsite viisitoistavuotiaalle, mutta sen jo ymmärsin, ettei niillä ollut rauhan kanssa mitään tekemistä. Tavoitteeni marssilla oli tietysti toisaalla ja se jäi silläkin reissulla saavuttamatta.

L uulen, että on ihan sama, onko kysymys sooloseksistä, lauantaisaunan jälkeisestä mummopappahetkestä tai avaruuspuvussa harrastetusta touhuilusta samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa.

Kaikissa näissä seksuaalisen kanssakäymisen lajeissa on hyvä, että kunnioittaa ja arvostaa kumppania, pitää älyn mukana, kantaa oman vastuunsa mahdollisista seurauksista, vaikka tässä iässä sydänkohtauksen vaaran ja muistaa, että annos rakkautta sekä hyväksyntää ei seksin eri lajeissa ole koskaan pahitteeksi.

Voipi jopa olla, että rakkaudella ja huumorilla saa eniten tykkäyksiä.