Pääkirjoitus 15.1.2022: Hyvä tahtia mennään – Todennäköisesti ihmisiä saa liikkeelle halu saada paikallisia vaikuttajia

Tuhannet eteläkarjalaiset antoivat äänensä perjantainakin. Anni Nieminen

Aluevaalien ennakkoäänestys on edennyt mukavaa tahtia Pohjois-Savossa. Kun koko maassa äänestäneiden määrä oli kahden ennakkoäänestyspäivän jälkeen 6,9 prosenttia, Pohjois-Savossa uurnilla oli käynyt 7,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Mikä hienointa, vauhti on ollut hyvä myös Varkaudessa. Kahden päivän jälkeen vaalipaikalla oli käynyt äänensä antamassa peräti 9,2 prosenttia varkautelaisista äänioikeutetuista, ja se on tuntuvasti enemmän kuin kuntavaaleissa.

Muutaman äänestyspäivän perusteella ei toki voi isoja johtopäätöksiä tehdä. Mutta jos aluevaalien äänestysprosentti nousee korkeammaksi kuin kuntavaalien, asiasta pitää ottaa oppia.

Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että viesti aluevaalien tärkeydestä on kuultu ja ymmärretty. Sosiaali- ja terveyspalvelut koskettavat jokaista kuntalaista ikään katsomatta, ja ihmiset haluavat olla vaikuttamassa palvelujen kehitykseen tulevaisuudessa.

Todennäköisesti ihmisiä laittaa liikkeelle myös halu saada paikallisia vaikuttajia Pohjois-Savon aluevaltuustoon. Äänestämättä se ei onnistu.

On mahtavaa, jos äänestäjät näyttävät pitkää nenää kaikille surkean äänestysprosentin povaajille ja nostavat äänestysaktiivisuuden nousuun edellisistä vaaleista. Se tekisi antaisi aihetta uskoa, että äänestämään kyllä lähdetään, jos oman äänen kuuluminen koetaan oikeasti tärkeäksi. Seuraavien kuntavaalien alla ei enää sosiaali- ja terveyspalveluista keskustella. Äänestäjien virittämiseen pitää löytyä muita yhtä vetäviä teemoja.

Ennakkoäänestyspaikat ovat auki viikonloppuna ja alkuviikosta. Pidetään äänestystahti yhä hyvänä.

Kommentoi