Jere Räisänen: Pystymme enempään kuin uskomme

Jere Räisänen

E. Saarisen Filosofia ja systeemiajattelu -kursseihin tutustuneille käsite sisäisestä pöpöttäjästä on tuttu. Kurssit löytyvät ilmaiseksi yleisimmistä digitaalisista jakelukanavista, kuten Spotify tai Youtube.

Sisäinen pöpöttäjä on se ääni, joka kertoo meille lähes takuuvarmasti ajatuksissamme syitä miksi emme pysty, miksi emme osaa, miksi emme pärjää suhteessa johonkin asiaan, jota haluaisimme tehdä ja tavoitella. Tämä ilmiö myös estää meitä tavoittelemasta rohkeasti meille merkityksellisiä asioita.

Elokuvassa Invictus Nelson Mandela kysyy Etelä-Afrikan rugby maajoukkueen kapteenilta

Francois Pienaardilta: ”Kuinka saamme ihmiset tekemään enemmän, mihin he itsekään uskovat pystyvänsä? Mandela vastaa itse kysymykseensä: ”Inspiroimalla ja käyttämällä apuna muiden tekemää työtä.”

Oman kokemukseni mukaan yksi hyvä ja yksinkertainen tapa näyttää omalle sisäiselle pöpöttäjälle kaapin paikka, on kertoa avoimesti ääneen tavoitteistaan. Mitä enemmän tavoitteestaan ja suunnitelmastaan puhuu, niin sitä parempi.

Optimaalisessa tapauksessa tuo tavoite on tarkoin mietitty, sellainen että sen saavuttaminen on vaikeaa, mutta mahdollista jollain askelmerkeillä ainakin teoriassa. Tavoitteen tulee olla sinulle itsellesi merkityksellinen, jotta jaksat tehdä töitä sen eteen – paljon. Lisäksi tavoitteen tulisi olla sellainen, että se on merkityksellinen ja inspiroiva myös muille ihmisille.

Tavoitteen tulee olla merkityksellinen, jotta jaksat tehdä paljon töitä sen eteen.

Kun yhteisössä alkaa tapahtumaan hyviä juttuja on kyseessä usein monimutkainen ketju asioita, jossa yksi asia johtaa toiseen ja käynnistyy positiivinen ketjureaktio. Kykenemme yhdessä luomaan kulttuuria ympärillemme, jossa sisäisten pöpöttäjien äänet ovat heikkoja ja innostamme toinen toistamme tavoittelemaan rohkeita ja merkityksellisiä asioita.

Kuopion alueen Kauppakamarissa tavoitteemme on tuplata alueen vientiyritysten määrä ja luoda näin osaltamme hyvinvoinnin edellytyksiä yhteisöömme. Elcolinella kasvatamme Varkaudesta ponnistaneesta kahden hengen yrityksestä tässä strategiavaiheessa 1 000 hengen organisaatiota.

Energiantuotannossa muun muassa Helen, Alva ja moni muu tavoittelee hiilineutraaliutta uskottavilla suunnitelmilla jo lähitulevaisuudessa. Sama hiilineutraaliuden julkilausuttu tavoite ja suunnitelma esiintyy terästeollisuudessa mm. SSAB/Vattenfall/LKAB muodostaman syndikaatin tavoittelemana.

Jääkiekkoilija-juniorini kertoi tavoitteestaan tehdä ilmaveivillä maali ottelussa.

Mikään näistä tavoitteista ei tule todennäköisesti toteutumaan asiaa yksin omassa päässä salassa hautomalla. Tavoitteistamme avoimesti puhumalla samalla kutsumme ympärillemme ihmisiä, joiden kanssa yhdessä työskentelemällä lähes mikä tahansa voi olla mahdollista.

Me pystymme niin paljon enempään mitä uskomme. Oletko mukana?

Kirjoittaja on Kuopion alueen kauppakamarin puheenjohtaja.

Kommentoi