Mielipide | Varkauden latu-gate ei ole turha: Jos olet hiihtänyt tänä vuonna säännöllisesti, olet joutunut lähtemään merta edemmäs kalaan

Varkauden ilmoitustaululla somessa on käyty tänä talvena monta kiivastakin keskustelua Varkauden latujen kunnosta eikä suotta. Näin reilu vuoden Varkaudessa asuneena paluumuuttajana liikuntapaikkojen hyvä hoito on yksi niistä asioista, joita asuinpaikassaan arvostaisi.

Lunta saatiin tänä vuonna hyvissä ajoin ja hiihtointoa riitti: hyvää latua valitettavasti ei. Jos hiihtelisi silloin tällöin ja kävisi oikein hyvä tuuri, saattaisi päästä nauttimaan Varkauden juuri ajettujen latujen siivittämästä liikunnan ilosta.

Mutta jos olet hiihtänyt tänä vuonna säännöllisesti, olet joutunut lähtemään merta edemmäs kalaan.

Autoilevan asukkaan kannalta ei ole iso asia ajaa muun muassa Joroisiin, tai jopa Suonenjoelle kunnollisten hiihtolatujen perään. Kaupungin kannalta se on mielestäni ikävää.

Kun olemme käyneet ”vieraissa” hiihtämässä, olemme todistaneet myös, kuinka Joroisten hiihtoladulle tullaan Kuopiosta ja Suonenjoelle jopa Lievestuoreelta saakka. On ilmiselvää, että tuollaisen matkan päästä hiihdon jälkeen nautitaan myös mahdollisista muista kunnan tarjoamista palveluista.

Aika on koronan vuoksi monelle kova, ja jopa THL suosittelee sivuillaan hiihtoloman viettoa paikallisesti ulkoillen, hiihtäen, metsässä samoillen ja pulkkaa laskien. Hiihto on kokonaisvaltainen ja halutessa edullinen tapa hoitaa niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttä tässä ajassa.

Huonosti hoidetut ladut eivät vie pelkästään meitä hiihdon harrastajia muualle, vaan tappaa pahimmassa tapauksessa myös hiihtoon vasta tutustuvan alkuinnostuksen.

Mielestäni investointina huolellinen latujen kunnossapito ei ole kallis sen kansanterveydellisten vaikutusten ja mahdollisten vetovoimatekijöiden valossa, vaikka koko Varkaus ei hiihdäkään. Varkauden kaupungin nettisivujen mukaan latujen kunnossapidon sisältävä alueurakan tehtäväkortti on päivitetty viimeksi vuonna 2014.

En ole varma, onko kunnossapitosopimuksemme ehdot heikommat esim. Joroisiin verrattuna, vai eikö sopimusta vain noudateta? Valvooko jokin taho sovittua kunnossapidon toteutumista? Maksammeko turhasta?

Maalaisjärkinen, ehkä jopa edullisempi ratkaisu voisi olla ”kylän oma latumies”, joka voisi paikallisesti huolehtia latumme asiansa ajavaan kuntoon.