Pääkirjoitus 9.1.2022 Koululaiset saavat palata luokkiin, mutta poukkoileva tie viime hetken päätökseen ei ansaitse tyylipisteitä

Koululaisten joululoman viimeisiä päiviä on vietetty monessa perheessä suuren epävarmuuden vallassa. Loppuviikosta uutisotsikoihin nousi sosiaali- ja terveysministeriön kanta, jonka mukaan koululaisten pitäisi aloittaa uusi lukukautensa etäopetuksensa. Syynä on koronaviruksen omikron-muunnos, jonka leviäminen tuntuu olevan jo hallitsematonta.

Useimmissa perheissä varmaan huokaistiin syvään helpotuksesta, kun hallitus linjasi myöhään perjantaina, että koulut alkavat lähiopetuksessa. Hygieniaan, välimatkoihin ja ryhmien pitämiseen toisistaan erillään toki pitää kiinnittää aiempaakin enemmän huomiota.

Varkaus ehti jo ennen etäkouluspekulaatioita antaa oman ohjeen, jonka mukaan koululaisten on taas alettava käyttää maskia neljäsluokkalaisista alkaen. Maskeja on jaossa kouluilla, ja kaupunki aloittaa uudelleen myös maskijakelun kirjastolla.

Lasten ja nuorten kannalta päätös jatkaa kouluja lähiopetuksessa on varmasti hyvä ja oikea. Jälleen kerran pitää todeta, että vaikka hallitus kykeni lopulta kohtuulliseen kompromissiin, tie päätökseen oli poukkoileva eikä päätöksenteosta tälläkään kertaa voi antaa tyylipisteitä. Epävarmuuskin jatkuu edelleen.

Toissa kevään lentävä lähtö etäkouluun on kaikilla tuoreessa muistissa, ja vaikka sekä opettajat että oppilaat ovat sen jälkeen varmasti oppineet käyttämään etäyhteyksiä aiempaa paremmin, on etäkoulun oltava viimeinen vaihtoehto. Koulu ei ole vain oppisisältöjen pänttäämistä, vaan siihen kuuluu myös ystävyys- ja kaverisuhteita, erilaisten ihmisten kanssa toimimista ja erilaisia arkisia tilanteita, joissa oppii monia elämässä tärkeitä taitoja. Valitettavan moni lapsi ja nuori joutuu myös elämään jollakin tavalla turvattomissa oloissa, jolloin koulun aikuiset ja säännöllinen rytmi ovat suorastaan elintärkeitä.

Etäkoulun on oltava viimeinen vaihtoehto.