Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta Arja Puhakka | Pohjois-Savo – mielenterveys- ja päihdeongelmien synkkä alue

Suomen sairaimmat ihmiset asuvat Pohjois-Savossa. THL:n sairastavuusindeksien perusteella erityisesti mielenterveyden ongelmissa ja päihteiden käytössä ero Pohjois-Savon ja muun maan välillä on hälyttävän iso. Mielenterveyden ongelmat ovat myös yleisin työkyvyttömyyseläkkeitten ja pitkien sairauslomien syy.

Lähes päivittäin uutisoidaan henkirikoksista, tai niiden uhista. Paljon tehdään vielä itsemurhia, vaikkakin ne ovat maassamme vähentyneet lähes kolmannekseen 90-luvusta. Tämä kulunut korona-aika on vielä lisännyt yksilöiden ja perheiden pahoinvointia.

Kyse on tärkeästä asiasta, koskettavathan mielenterveys- ja päihdeongelmat meitä jokaista jollain tapaa; kokijana, omaisena, naapurina, kaverina. Usein myös kuullaan ihmisten sanovan, että päihteiden ongelmakäyttö on oma valinta. Olen toiminut useiden vuosikymmenten ajan niin somaattisella- kuin psykiatrisella puolella, eikä vastaani ole tullut yhtäkään henkilöä, joka olisi halunnut tai toivonut tulevansa mielenterveysongelmaiseksi, alkoholistiksi tai narkomaaniksi.

Kyseessä ovatkin sairaudet, joiden syyt ovat moninaiset, mutta joita voidaan ja kannattaa hoitaa.

Suuri osa mielenterveys- ja päihdeasiakkaista hakee apua perusterveydenhuollosta tai sitten on siellä muilla diagnooseilla.

Miten tavoittaa ne ihmiset ja saada motivoitua oikeanlaisen avun piiriin? Leimautuminen vieläkin usein estää suoran avun hakemisen, osa myöskään ei tunnista omaa tilannettaan ja avun tarvettaan tai ei jaksa sitä hakea. Paljon on tullut vastaan myös tapauksia, joissa henkilö on hakenut apua, mutta siihen ei ole vastattu.

Mitä sitten tarvitaan? Tarvitaan ennen kaikkea oikeanlaista asennetta, halua ja tahtoa hoitaa kyseisiä sairauksia. Lisäksi tarvitaan panostusta käytännön toimien muodossa ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon. Näillä aloilla on edelleen riittämättömät resurssit ongelmien hoitamiseen, varsinkin julkisella puolella.

Tarvitaan myös tietoa perusterveydenhuoltoon, kuinka kohdata ja tavoittaa nämä ihmiset. Kysymyksillä, miten olet jaksanut, nukkunut ja käytätkö päihteitä ja missä laajuudessa, yhdessä kuuntelevan ja ymmärtävän asenteen kanssa, päästään jo pitkälle.

Tarvitaan myös ehjät, katkeamattomat hoitoketjut turvaamaan ongelmien vaikeutuminen sekä kasautuminen. Nimetty vastuutaho kirjaisi asiakkaan kanssa suunnitelman, miten edetään ja myös seuraisi sen toteutumista. Näin turvataan hyvä ja saumaton hoito yhteistyössä eri hoitotahojen kanssa. Tällöin vältytään hoitojen ennenaikaisilta katkeamisilta, asiakkaiden väliin putoamisilta, syrjäytymiskehityksiltä sekä asiakkaiden ja perheiden pompottelulta.

Olemme pian valitsemassa aluevaltuustoon päättäjiä, jotka tulevat päättämään näidenkin alojen resursseista ja käytännön toimista. Löytyykö heiltä tietoa, taitoa ja tahtoa vaikuttaa näihin asioihin. Nyt te olette avainasemassa siitä päättämässä!

sh,psykoterapeutti aluevaaliehdokas, KD Leppävirta