Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta Lauri Pasanen | "Taipaleen luonnontilaiseen rantaan tulee muutama omarantainen pientalo, joka tukkii ulkoilureitin maiseman"

Varkauden kaupunki on kaavoittamassa Taipaleen alueella lähivirkistysalueen erillispientalojen korttelialueeksi. Eli luonnontilaiseen rantaan tulee muutama omarantainen pientalo, joka tukkii ulkoilureitin maiseman.

Tonttien myyminen ja rakentaminen edellyttää kaupungin osalta Taipaleenraitin kadun jatkamisen ja kunnallistekniikan rakentamisen.

Kun näin tehdään, katoaa järvimaisema ja ulkoilureitti jatkuu asfaltoituna omakotialueena. Se, mikä suunnitelmassa arveluttaa ja hämmästyttää on, että kaupungissa myydään rantoja omakotiasumiseen 3,5 kilometriä keskustasta.

Onko kaupunkisuunnittelu ollenkaan ajan tasalla?

Ajatellaanko, että tulevaisuuden kaupunki koostuu rannoilla tuulisilla paikoilla olevista omakotitaloista ja autiosta keskustasta. Esimerkiksi Helsingin itäpuolelta pääsee Espoon perukoille merenrantaa seuraillen polkupyörällä tai jalkaisin. Se on suuri saavutus.

Varkauden saavutus on, että rannat myydään omakotitonteiksi.

Yksityiskäyttöön rakennetut rannat aiheuttavat sen, että kaupungissa viihtyminen vähenee ja viihtyisät rantareitit ovat ikiajoiksi menetetty. Kokemus on osoittanut, että Varkautelaiset omistavat kesämökin, riippumatta missä oma kaupunkiasunto sijaitsee.

Olisiko syytä, ennen kuin kaavoitamme rannat omakotitaloiksi, päivittää kaavoittajien ja kaupungin päättäjien visiot vastaamaan tulevaisuuden kaupunkiasukkaiden tarpeisiin.

Samalla, kun kaupunki aikoo lahjoittaa omakustannushintaan rantojaan ja luonnontilaista ulkoilualuetta, niin mitä se aikoo tehdä niiden omakotiomistajien, noin 60 kappaletta sekä rivitaloasunnot noin 40 kappaletta, hyväksi, jotka ovat myymässä asuntojaan laskevien hintojen aikaan?