Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Jouko Laitinen "On jopa hieman ironista, että Varkaus ja Varkaudessa toimivat yritykset tunnetaan paremmin maailmalla kuin meillä Suomessa"

Olemme eläneet lähes kaksi vuotta mitä erilaisempien rajoitusten kanssa ja nyt tilanne näyttä vain entistä haasteellisemmalta, kun sairastuneiden määrät ovat kasvaneet omikronin myötä uusiin ennätyslukemiin. Mennyt joulu oli varmasti monelle todellinen perhejoulu, kun olimme omissa oloissamme kotosalla.

Kuitenkin aika on mennyt todella nopeasti ja kohta ei enää kukaan muista mitä se entinen normaalius olikaan. Emme varmasti enää palaa entisiin kokous- ja matkustuskäytäntöihin emmekä ehkä moniin muihinkaan aiemmin niin tuttuihin tapoihin.

Meidän on nyt hyvä katsoa positiivisesti ja uusin silmin tulevaisuuteen, koska se voi olla uusi mahdollisuus, kuten kaupunkimme yritykset jo tekevät.

Varkaudessa yritykset ja kaupunki ovat investoineet tulevaisuuteen ja parantaneet sitä kautta kilpailukykyään yli 500 miljoonalla eurolla. Viimeisimpänä kuulimme Sora Enson aikomuksesta investoida 23 miljoonaa euroa Varkauden pakkauskartonkitehtaaseen.

Yritysten ja kaupungin omat satsaukset ovat olleet imagon kannalta erinomaisia ja nyt on meidän kaikkien tärkeä jatkaa positiivisten viestien kerrontaa kaikkien kanavien kautta.

Meidän on aika päästä sille tunnettavuuden ja merkityksen tasolle, jolla alueemme vienti ja yritykset ovat koko kansakunnan näkökulmasta jo olleet. On jopa hieman ironista, että Varkaus ja Varkaudessa toimivat yritykset tunnetaan paremmin maailmalla kuin meillä Suomessa.

Meidän on muutettava toimintatapaamme, jotta pystymme vastaamaan yhteen tulevaisuuden suurimmista haasteista. Viestittävä itsestämme, yrityksistä, työpaikoista, alueemme osaamisesta, palveluista ja kaupungin erinomaisesta sijainnista Saimaan vesistön rannalla.

Yritysten kehityksen ja kasvun ongelmaksi on muodostunut huoli osaavan työvoiman saatavuudesta. Monet eivät usko sitä, kun mainitsen, että meillä Varkaudessa on runsaasti työpaikkoja tarjolla vailla tekijöitä. Koronavuodesta huolimatta marraskuussa kaupungissa oli 255 avointa työpaikkaa.

Tässä on yhteistä haastetta kaikille yhdessä, kuinka avoimiin tehtäviin saadaan tekijöitä nyt ja jatkossa. Tulevaisuudessa osaajapula tulee olemaan vieläkin vakavampi eläköitymisestä ja ikäluokkien pienemisestä johtuen. Ratkaisun löytäminen osaajapulaan edellyttää kaikkien toimijoiden keskinäistä ja aktiivista yhteistyötä koko Keski-Savon alueella.

Meidän tulisi ryhdistäytyä ratkaisemaan tarvetta entistä tiiviimmin yhdessä ja sitä kautta näytettävä kaupunkimme aitoa yhteistyökulttuuria. Näin saamme viestimme paremmin näkyviin, meidät huomataan ja nähdään, että luomme yhdessä vahvemman ja näkyvämmän kaikkien kaupunkilaisten kaupungin.

Suuria muutoksia on tulossa ja niihin meidän tulee olla hyvin valmistautuneita. Näitä ovat soten ja pelastustoimen siirtyminen hyvinvointialueille sekä työvoimapalveluiden siirtyminen valtiolta kunnille. Tässä muutostilanteessa punnitaan, miten meillä asiat hoidetaan tai pikemminkin, miten muutokseen kyetään vaikuttamaan ja uudistuksen rakentamisessa kyetään olemaan mukana.

Siis muistakaa äänestää aluevaaleissa, jotta olette vaikuttamassa vuosikymmeniin maamme suurimpaan kunta- ja aluehallinnon muutokseen sekä palveluiden tuottamisen mallien rakentamiseen. Muutoksen yhteydessä kunnista tulee keskeisiä kuntalaisten palveluiden edunvalvojia ja entistä keskeisemmäksi painopisteeksi ja rooliksi kunnissa nousevat elinvoiman edistäminen ja sen ylläpito.

Hyvää, positiivista ja menestyksellistä kuluvaa vuotta 2022 kaikille. Muistakaa olla aktiivisesti luomassa hyvää tulevaisuutta. Näinhän sitä on todettu, että on helpompi lyödä vetoa, jos on itse mukana kisassa tai vaikuttamassa asioihin.