Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kari Rajamäki Soteen mieluummin ylikunnossa

Sote-uudistus vie perus- ja erityistason palvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuun yhdelle järjestäjälle eli Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Tavoite on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. Jännitettä tuo esille tavoite hillitä kustannusten kasvua ja parantaa turvallisuutta.

Hallitus sote-esityksessään esitti ministeri Krista Kiurun tuella Savon maakuntien yhdistämistä Itä-Savon ja Pohjois-Savon osalta. Savonlinnan tahdon mukainen eteneminen olisi vahvistanut eri maakuntiin pirstotun Savon asemaa vaalipiirijaossa ja aluepoliittista kehittämistä. Samalla olisi tuettu yliopistollisen keskussairaalamme ja Kuopion Ervan kehitystä.

Valitettavasti Kuopion seudun kielteisyys esti tämän kehitysaskeleen. Maakuntajaossa jatkettiin eteenpäin toiminnallisesti vanhentuneella aluejaolla.

Valtiovarainvaliokunta totesi vuoden 2014 sote-käsittelyssä: ”Varkaus on esimerkki kuntaperusteisesta kustannuksia alentavasta mallista. Tällä on vahvistettu onnistuneesti omaa tuotantoa ja integroitu palvelutuotantoa. Peruspalvelut ja tavanomainen erikoissairaanhoito tuotetaan Varkauden sairaalassa ja lähipalvelut on turvattu myös liikkuvien julkisten lääkäripalvelujen (KYS-kumppanuus) avulla. Samalla säästetään asiakkaiden aikaa ja matkakustannuksia”.

Maakuntaliiton peruslinjaus on ollut, että PoSoTen valmistelussa on tavoitteena selkiyttää ja parantaa yliopistosairaalan (KYS), aluesairaaloiden (Iisalmi ja Varkaus) ja terveyskeskusverkoston kumppanuusmallia ja työnjakoa. Valmistelussa on johtolankana läheisyysperiaate, jonka mukaisesti sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään tuottamaan mahdollisimman lähellä kansalaista.

Uutta kansanterveyslakiajattelua edusti Seppo Lehdon ja Eija Ruotsalaisen työ, jossa ymmärrettiin, että pahimmat virheet syntyvät ehkäisevän terveydenhuollon pirstoutumisessa ja hoitoketjujen katkeamisena. Kustannuksia nostaa lopputapahtumien hoito yltiöpäisen keskittämisen seurauksena.

Varkauden osalta sairaalapalvelut monipuolistavat kansainvälisen vientiteollisuuskeskuksen työmarkkinoita ja niillä on alueemme vetovoiman kannalta laajempi vaikutus.

Sote-tarkastelusta pitäisi tunnistaa, että mitä vahvempana ja toimintakykyisempänä Varkauden palvelut siirtyvät tulevalle sote -alueelle sitä parempi on se perusta, jolla se siellä näyttäytyy. Siksi kaupungin virkajohdon viime vuosina esittämä höylääminen näissä palveluissa sekä jopa päivystyksen kyseenalaistaminen ovat olleet vastuuttomia. Pandemian kärjistämässä perheiden kriisissä pitää lisätä perhepalveluiden vaikuttavuutta.

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys oli työn takana. Sdp:n ministeriryhmän vierailulla elokuussa 2019 ministeri Kiuru sairaalalla käydessään julkisti odotetun ratkaisun. STM:n päätös saatiin 25.11.2019. Perusterveydenhuollon päivystyspiste vastaa Varkauden ja Joroisten päivystyspalveluista. Päivystykseen tukeutuvan väestön koko on noin 40 000 asukasta.

Päivystyksen toimintakyky ja erikoisalojen kumppanuuslääkärit luovat perustaa Varkauden sote-kampukselle.

Soteen pitää mennä ylikunnossa eikä kamreerien käsittelyn heikentämänä, koska soten rahoitukseen kohdistuu paineita. Kuopio yhdessä Kysin kanssa vahvisti mm. lastenpsykiatrian palveluita.

Tulevalle sote-maakunnalle on tärkeä luoda taloudellinen ja kansanvaltainen mahdollisuus varmistaa ratkaisujen toteuttaminen ja esimerkiksi yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käytännön toteutus.

Ajatus valtiovarainministeriön virkamiehistä tasapainottamassa viikatemiehenä palveluitamme on järjetön. Se mitätöi koko itsehallinnollisen ajatuksen turvata korkean sairastavuuden maakuntamme sote-palvelut.

Ei sote-alueita tarvita, jos niiden tarkoitus on vain valita valtiovarainministeriölle rajujen julkisten terveyspalveluiden leikkausten likaisen työn tekijät ja vaarantaa Varkauden mallin perusta.

Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos (sd.).