Pääkirjoitus 9.12.2021 Vaikeat päätökset talouden tervehdyttämisessä taitavat olla vielä edessä

Varkauden kaupunginvaltuusto hyväksyi poikkeuksellisen sukkelasti vuoden 2022 talousarvion sekä vuoteen 2024 ulottuvan taloussuunnitelman. Monien aiempien vuosien tapaan budjettivaltuusto ei ollut hirmuinen maraton vaan talouden suuntaviivat piirtyivät varsin yksituumaisesti. Keskustan valtuutettu Olli Koponen kehui talousarvion valmistelua helpoimmaksi viiteentoista vuoteen. Kuulostaa kieltämättä erikoiselta ainakin sikäli, että Varkauden talous rämpii melkoisessa suossa.

Syitä sopuisuuteen on varmasti monia. Valmistelutyö on kaikesta päätellen ollut toimivaa eivätkä riidat ja epäpura ole ohjanneet päätöksentekoa. Oikeasti on myös niin, ettei kaupunginvaltuuston päätettäväksi tullut mitään erityisen kiistanalaista asiaa. Veroprosenttia ei nostettu, palveluja ei karsittu ja ensi vuodelle suodaan lähtökohtaisesti lähes neljä miljoonaa euroa miinusmerkkinen talousarvio.

Kun soteuudistus pitää vielä isoa sumuverhoa tulevien vuosien yllä, niistäkään ei voi vielä kovin tarkasti huolehtia, kun suuruusluokat ovat vielä arvailua ja epävarmaa ennustamista. On selvää, että historiallinen mullistus sosiaali- ja terveyspalveluissa on myös toiminnallisesti niin iso, että sen vaikutuksia on vaikea käytännössä hahmottaa.

On kuitenkin todennäköistä, että nykyinen kaupunginvaltuusto joutuu vielä tiukemman paikan eteen kuin tämä kierros oli. Talouden tasapainotusohjelmaan tarvitaan varmasti hyviä ja ehkä myös vähän huonompia keinoja lisää.

Tehtaan koulun remontin siirtymistä vuosien päähän harmiteltiin valtuustossa ja harmi se onkin. Selvästi entistä pienemmälle investointibudjetille on kuitenkin taloudelliset perusteet. Isojen hankkeiden listaus toteuttamisjärjestykseen taisi olla taloussuunnitelman kinkkisin tehtävä tässä vaiheessa.

Soteuudistus pitää vielä isoa sumuverhoa tulevien vuosien yllä.