Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 25.11.2021 Kaupunkilaisten pitäisi tuntea, että mielipiteillä on merkitystä

Varkautelaiset pääsevät pohtimaan, miten kaupungin rahat saadaan riittämään ja miten palvelut pystytään turvaamaan, lupaa apulaiskaupunginjohtaja Joonas Hänninen (WL 24.11.). Työ alkaa jo tänään Warkauden nuorkauppakamarin järjestämässä seminaarissa ja jatkuu tammikuussa ja helmikuussa yleisötilaisuuksissa.

Kuntalaisten osallistaminen on nykypäivää ja on tietenkin kaikin puolin hyvä asia, että sille raivataan tilaan. Varkaudessa kaupunkilaiset tarvitsisivat innostamisesta yhteisiin asioihin tavallista enemmän. Hyväosaisiin ja huono-osaisiin vahvasti jakautuneessa kaupungissa on monilla aidosti ja perustellusti tunne, etteivät asiat muuksi muutu, lausui mielipiteensä tai ei.

Kynnys vaikuttaa pitäisi saada hyvin matalalle ja sellaisiin asioihin, jotka oikeasti kiinnostavat kaupunkilaisia. Hyvin monella on mielipide, minne uimahalli pitää rakentaa, tarvitseeko Tehtaan koulu remontin vai ei tai pitääkö Könönpellon koulu remontoida vai rakentaa uusi koulu. Tätä kaupunkilaisilta ei nyt kuitenkaan kysytä vaan investoinnit ovat poliittisten päättäjien huomassa.

Jos kaupunkilaisilta halutaan aidosti ajatuksia strategiseen työhön, asiat pitää pohjustaa hyvin ja selkeiksi. Muuten on turhaa odottaa, että ihmiset kykenevät ottamaan kantaa asioihin ilman kaikkea sitä taustoittavaa aineistoa ja pohtimista, jota virkamiehet ja päättäjät ovat harjoittaneet pitkissä seminaareissaan ja kokouksissaan. On hyvä ajatus, että strategiseen työhön voi tutustua ja ottaa kantaa myös verkossa.

Tärkeää osallistamisessa ehdottomasti on, että kaupunkilaiset voisivat tuntea, että mielipiteillä on merkitystä. Hyvää, avoimeen päätöksentekokulttuuriin, jossa keskeneräisistä asioista keskustellaan aidosti etukäteen, on vielä matkaa.