Pääkirjoitus 11.11.2021: Investointi kalalaitokseen kertoo, että Varkaus voi toimia tässäkin asiassa mallina maailmalle

Finnforel Oy:n tiistaina julkistama uutinen oli Varkaudessa odotettu ja toivottu: yhtiö laajentaa tilojaan ja kolminkertaistaa kirjolohentuotannon. Samalla Varkauden laitoksesta syntyy malli, jota voidaan kopioida muuallekin.

Yhteensä yhtiö tekee 45 miljoonan euron investoinnit Varkauteen ja Hollolaan. Samalla kirjolohen emokala- ja mätituotanto siirtyvät ulkomailta Suomeen ja Luonnonvarakeskuksessa vuosikymmeniä tehdyn tutkimustyön tulokset kaupalliseen käyttöön.

Aivan helppoja eivät ole olleet kalalaitoksenkaan alkuvaiheet Stora Enson tehdasalueella. Kaikki alkoi sampilaitoksesta ja kaviaarintuotannosta, ja nyt Finnforel muuttaa sampihallin kirjolohentuotantoon. Samalla hallien välinen tila rakennetaan umpeen. Ilman vastoinkäymisiä ei ole sujunut kirjolohenkaan tuotannon alkutaival.

Nyt näkymät ovat olennaisesti valoisammat, mistä kertoo sekin, että yhtiö keräsi investointeihin osakeannilla 34 miljoonaa euroa. It- ja joroislaistaustaisen Pekka Viljakaisen siirtyminen Finnforelin hallituksen puheenjohtajaksi on varmasti tuonut sekä taloudellista vakautta että näkemystä siitä, mihin yrityksen kannattaa tähdätä. Maailmanvalloituksen suunnittelu vaatii riittävän leveät hartiat.

Viljakainen on monessa yhteydessä korostanut, kuinka suljettuun kiertoon perustuva ruokakalan kasvatus voi olla osa monen, maailmanlaajuisen ongelman ratkaisua: se on ympäristöystävällinen ja energiatehokas tapa tuottaa proteiinipitoista ruokaa yhä suuremmalle määrälle ihmisiä.

Tämänkin kehityksen taustalla on keskisavolaista osaamista, jossa monen alan asiantuntemus on yhdistynyt. Uuden luominen vaatii myös kykyä ottaa riskejä: Akkuteollisuudessa Varkaus ei onnistunut, mutta kalankasvatuksesta voi syntyä vielä paljon uutta.

Maailmanvalloituksen suunnittelu vaatii riittävän leveät hartiat.

Kommentoi