Pääkirjoitus 4.11.2021: Varkauden tehdas vahvistuu palan: Pelletti istuu mainiosti kartongin, sellun, viilupuun ja sahatavaran kaveriksi

Stora Enso rakentaa Varkauden tehdasalueelle pellettilaitoksen. Laitoksessa valmistetaan sahan sivuvirroista, kuten kutterinlastuista, kuivasta hakkeesta ja sahanpuruista, puupellettejä. Tähän saakka sahan sivuvirrat ovat menneet polttoaineeksi omaan voimalaitokseen. Jatkossa osa siitä jalostetaan pelleteiksi ja myydään ulkopuolelle, lähinnä teollisuuden käyttöön. Kuorta, purua ja metsähaketta riittää silti myös omaksi polttoaineeksi.

Pellettilaitos työllistää näillä näkymin viisi henkilöä. Ennen kaikkea noin 3,5 miljoonan euron investointi on kuitenkin jälleen mukava merkki siitä, että Varkauden tehtaat ovat tukevasti metsäjätin kartalla. Myönteinen kehitys on jatkunut jo pitkään, ja se luo luottamus, että Varkaus löysi vaikeiden vuosien jälkeen tukevan paikan tuotannolleen.

Moneen kertaan todettu asia on, että Varkauden tehtaat ovat taas kiinni metsäteollisuuden aloissa, joilla on tulevaisuutta ja hyvät näkymät. Pelletti istuu mainiosti kartongin, sellun, viilupuun ja sahatavaran kaveriksi. Stora Enso oli investoinut Varkauteen yli 150 miljoonaa euroa vuoden 2015 jälkeen ja siivu tulee taas lisää. Investointien mittaluokka on iso millä mittarilla tahansa.

Stora Ensolla on ennestään kahdeksan pellettilaitos, joten uudesta asiasta ei sinällään ole kysymys. LVL-tehtaan ja sahan johtaja Jaakko Huovinen toteaa (WL 3.11.), että pelletti lisää puun jalostusarvoa, kehittää sahan toimintaa ja on jatkumo höyläyksen tuotantomäärän murskaa. Wiksu Warkaus -lehdessä (WL 28.10.) Huovinen kuvaili, että puu käytetään Varkaudessa jokaista kuitua myöten: järein osa kuusitukista menee LVL:n valmistukseen, keskitukki sahalle ja kuitupuu kartongiksi. Ja taas tulee uutta käyttöä.

Kommentoi