Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Teemu Paananen | Tehtaan koulusta ja puutalokorttelista voi saada yhdessä keitaan keskelle kaupunkia

Käynnissä oleva Vanha Varkaus Uusi suunta -hanke ideakilpailuineen tuo kaupunkiin jotain ainutlaatuista. Alueessa on potentiaalia, jota tultaisiin katsomaan kauempaakin: ideakilpailun kansainvälinen raatikin totesi osan kilpailutöistä kiinnostavan sellaisenaan Aasiassa asti.

Kyse ei ole kuitenkaan kuitenkaan siitä, että yksittäinen kilpailutyö sellaisenaan riittäisi. Ehdotukset tarvitsevat toisiaan saavuttaakseen riittävän vetovoiman kansainvälistyvässä maailmassa. Suomeen saapuvat kulttuurimatkailijat vierailevat yleensä useammassa kuin yhdessä kohteessa ja Varkaudella on jo arkkitehtuurinsakin vuoksi potentiaalia osua kulttuurimatkailijan reitille. Se, että osuuko Varkaus loppujen loppuksi reitille riippuu paljolti kokonaisuudesta.

Onpa Varkauteen joskus aikoinaan tullut turistiryhmä katsomaan sellaistakin Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, jonka paikalliset ovat suuressa viisaudessaan ehtineet jo purkaa, tästä on jo aikaa, mutta aiheutunutta imagohaittaa ei voine kukaan kiistää – asian kun muistavat edelleen paikallisetkin, paikalla olleista aasialaisista matkailijoista puhumattakaan! Tästä pitää ottaa opiksi!

Tehtaan koulu on tärkeä osa kokonaisuutta, eikä sen merkitystä pidä vähätellä. Hankkeen aika on nyt eikä huomenna.

Matematiikkaa pidetään eksaktina ja lahjomattomana tieteenlajina, mutta nykypäivänä mikään ei ole turvassa populismilta, ei edes matematiikka. On helppo tuijottaa erillaisia kustannusarvioita ja heittää ilmoille kysymys laskutaidosta ja realiteeteista. Kysymys ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen. On huomioitava sekä aikaperspektiivi, että syntyvän alueelisen kononaisuuden vaikutus pitkällä tähtäimellä.

Kokonaisuuden ja aikaperspektiivin näkeminen vaatii kuitenkin stereonäköä, enkä halua uskoa asuvani yksisilmäisten kyklooppien johtamassa kaupungissa.

Varkauden kokoisella muuttotappiosta kärsivällä kaupungilla ei yksikertaisesti ole varaa lähteä ajattelemaan kuten kvartaalitaloudessa, eikä edes yksittäisten vuosibudjettien ajanjaksoissa.

Kaupungin kärkihankkeen, eli matkailun ohella asiaa on ajateltava myös asukkaiden viihtyvyyden kannalta.

Hankkeen toteutuessa Tehtaan koulu ja puutalokortteli sen ympärillä olisivat yhdessä keidas keskellä kaupunkia; paikka jossa on helpompi hengittää, paikka joka lisäisi asukastyytyväisyyttä ja toisi myös uusia asukkaita, yrityksiä. Toisin sanoen veronmaksajia kaupunkiin. Ja ennen kuin alatte pohtimaan vaistomaisia vastaväitteitä äskeiselle kommentilleni voin kertoa olevani elävä esimerkki Vanhan Varkauden vetovoimasta.

Minä ja suurperheeni, anoppini ja meidän myötä kaksi kansainvälistä yritystämme olemme kaikki päätyneet tänne vain ja ainoastaan Varkauden kauniin vanhankaupungin vuoksi.

Kirjoittaja on Vanhan Varkauden asukas ja yrittäjä