Pääkirjoitus 26.10.2021: Uskottava strategia: Tulevaisuuden uskon rinnalla pitää tunnustaa ja tunnistaa tosiasioita

Varkauden kaupunginvaltuutetut ja virkamiesjohto päivittävät parhaillaan strategiaansa. Uuteen strategiaan liittyy aina odotuksia, eikä vähiten siksi, että uuden työn alkumetreillä nähdään selvästi, mikä meni edellisessä strategiassa pieleen. Varkauden tarkastuslautakunta on tarttunut tarkastuskertomuksessaan asiaan, joka pitäisi olla uuden strategian laatijoilla mielessä: strategian pitää olla uskottava.

Edellisen strategian hulppealle väkilukutavoitteelle on naljailtu riittävästi mutta uskottavuus on paljon muutakin. On juuri niin kuin tarkastuslautakunta toteaa: on kaikin puolin hienoa, että Varkaudessa on taas uskoa tulevaisuuteen ja intoa tehdä tosissaan myönteistä mielikuvatyötä. Sen rinnalla pitää tunnustaa ja tunnistaa tosiasioita.

Varkauden kaupungin taloudellinen tilanne on heikko. Väestötilanne on kääntynyt hieman parempaan mutta muuttotilastojen kohenemisesta huolimatta väkimäärän lasku on tuntuva. Kulurakennetta on pakko lähteä kääntämään väestömäärää ja verotuloja vastaavalle tasolle.

Talouden tasapainotusohjelmaa laaditaan parhaillaan ja työhön liittyy palveluverkkoselvitys, joka auttanee tässä työssä. Myös investoinneissa kannattaa pitää mielessä, minkä kokoiseen kaupunkiin rakennetaan tai saneerataan uutta. Se ei ole ehkä kivaa mutta erittäin viisasta se on. Viimeistään nykyisen kaupunginvaltuuston tehtävänä on kääntää Varkauden talouden kehitys toiseen suuntaan, vaikka se tarkoittaisi ikäviä päätöksiä.

Hulppeat väkilukutavoitteet nojasivat koko Keski-Savon alueen myönteiseen kehitykseen. Kuntaliitoksista ei puhu tällä hetkellä kukaan eikä tarvitsekaan, kun kuntien välinen yhteistyö on varsin vilkasta ja hedelmällistä. Kiriä voi silti vielä, ja hyvä on, jos alueen kuntayhteistyön kehityksen laitetaan taas paukkuja.

Kommentoi