Pääkirjoitus 21.10.2021: Leikkipuistoissa laatu korvaa määrän

Varkaudessa on nykyisin 39 leikkikenttää, joista kahdeksan aiotaan lähivuosina sulkea teknisen lautakunnan päätöksellä. Sen jälkeenkin leikkikenttiä on siis 31.

Varkauden kaupunki on pitänyt hyvää huolta kaikista kaupunginosista, kun jokaiseen on rakennettu useampia leikkikenttiä. Ongelma on, että leikkipuistojen välineet vanhenevat ja ennen kaikkea käyvät vaarallisiksi. Turvallisuusmääräykset ovat nykyisin tiukat.

Varkauden kannattaisi ottaa mallia naapurikaupungista Pieksämäestä, jossa kaupunki on remontoinut kaksi uutta, isoa leikkipuistoa ja kolmannen suunnittelu on käynnissä. Samaan aikaan kaupunki on karsinut heikkokuntoisia, pieniä kenttiä niin, että niitä on jäljellä enää 20. Periaate on, että määrä vähenee mutta laatu paranee (WL 20.10.). Korttelipuistot saavat mennä mutta jokaisella asuinalueella on kunnollinen leikkikenttä.

Hyvä esimerkki kunnollisten leikkipuistojen vetovoimasta löytyy Joroisista. Joroisten kunnan, Oma Osuuskunnan ja useiden yhdistysten yhteistyössä syntynyt iso, ja monipuolisesti varusteltu leikkipuisto vetää lapsiperheitä myös Varkaudesta. Lapsiperheille hyvää leikkipuistoa ei enää edusta, hiekkalaatikko, liukumäki ja keinut. Hyvissä puistoissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Joroisissa puistosta on tullut suosittu kohtaamispaikka.

Varkaudessakin uudenaikaisesta leikkipuistosta on ollut puhetta mutta ongelmaksi on tullut tilanpuute. Nykyisiä puistoja on vaikea laajentaa riittävän kokoiseksi. Puistoa kyllä riittää Varkaudessa mutta todennäköisesti meteli tulee siitäkin, jos puistoalueita uhrataan keskeiseltä paikalta leikkipuistolle. Asiaa kannattaa kuitenkin harkita. Hyvät leikkipuistot mahdollistavat huonojen poiston.

Korttelipuistot saavat Pieksämäellä mennä.

Kommentoi