Ryynänen Leena Salo: Kun Ryynäsen läheinen pooliin joutui

Leena Salo

Elämän hallinta ja uusien sanojen opettelu alkoi käydä kovin työlääksi Ryynäsen muistille ja muutenkin. Audiodraama, aulatervehtijä, ok boomeria, digiturvaa, etävirvontaa, hybridistrategiaa, hyvinvointialuetta, intiimikoordinaattoria, jäljityssovellusta ja nimenomaan sovellusta, karanteenitaidetta, lohtuleivontaa, makukorttia, mielijalanjälkiä, ryvästymää, tradwifea, vanha kättä, älypotkupukua näitä kaikkia Ryynänen mietiskeli istuessaan odottaessaan hammashoitajalle pääsyä aulassa 11.

Ei siihen aulaan pääseminen mitenkään helppoa ollut. Kolmasti oli hän joutunut kysymään neuvoa.

Vastapäisellä seinällä oli televisio, missä tiedotteet vaihtuivat tasaisesti. Seinän taulu kertoi, että Talousneuvolasta saa enemmän tietoa ja yhteyden varkaus.fi/talousneuvola. Otat vaan rohkeasti yhteyttä. OmaMehiläinen, fi tarjosi maksutonta palvelua Digiklinikan kautta etäyhteydellä apua terveyshuoliisi ympäri vuorokauden. Menet vain sinne nettiin ja annettuun osoitteeseen.

Kaikki apu tuntui tulevan netin kautta aina sitä ajanvarausta myöten. Kohta ei varmaan puhelimella pääse mihinkään.

Ryynänen katsoo silmät pöllämystyneenä seinälle KlinkPro, Wash your hands, Keep a safe distance, Wear a mask! Apua, panikoi Ryynänen, miten minun käy tässä muutoksen maailmassa?

Sitten hänet kutsutaan vastaanottohuoneeseen ja ajatus katkeaa siltä osin. Hoidon, mikä onnistui erinomaisesti, jälkeen Ryynänen suunnistaa kulkunsa akuuttiosastolle, missä hänen läheisensä on hoidettavana. Pitäisi saada hieman keskustella, missä mennään.

Ikäisekseen ripeästi Ryynänen saapuu osastolle ja koputtaa oven, missä läheisen tulisi pötkötellä. Oi, huone onkin tyhjä. Ryynänen melkein säikähtää. Missä läheinen?

Siinä käytävän toisella puolella on akvaariotoimisto, missä on muutama ihminen. Arasti Ryynänen koputtaa lasi-oveen ja oitis siltä ponkaisee henkilö raottamaan ovea. Ryynänen ryhtyy selittämään ongelmaansa, että missä läheinen, kun henkilö keskeyttää hänen. Sipisee suupielestä, että tämä on lääkärienkanslia, menkää tuonne hoitajienkansliasta kyselemään.

Hämillisenä ja hieman nolonakin Ryynänen ajattelee, että miten hän nyt tällä tavalla. Tekevät niin tärkeää työtäkin. Hän löytää hoitajien kanslian, koputtaa ovelle ja jonkin ajan kuluttua hoitaja kurkistaa ovesta. Ryynänen kysyy läheisestään.

Hoitaja selittää, että voi, voi kun hän on vain tämän päivän tässä poolissa ja ei voi tietää. Lupasi kuitenkin ottaa selvää. Ja selvisihän se.

Ryynänen esittää sitten jatkokysymyksen, että kukahan osaisi sanoa läheisen voinnista jotain tarkempaa? Sairaalahenkilö toteaa, että varmaan omaisen omahoitaja tietäisi tämän poolin ihmisistä enemmän. Ei valitettavasti ole juuri nyt paikalla mutta meille voi soittaakin.

Ryynänen kertoo nolostellen, että kun ei ole sitä puhelinnumeroakaan ja en osaa sieltä netistäkään hakea. Koko episodin ajan ihmisiä puikkelehtii Ryynäsen ja henkilön välistä ja vierestä, edestä ja tapaa, hissin ovet avautuvat ja monella kielellä kerrotaan, että ovet avautuvat ja sulkeutuvat ja hissi menee joko ylös tai alas.

Henkilö kipaisee takaisin kansliaan ja tuo Ryynäselle lapun, missä seisoo POOLI X ja se kaivattu puhelinnumero.

Kotona Ryynänen kaivoi vanhan tietosanakirjan hyllystä ja katsoi, mitä pooli tarkoittaa. Pooli on suomeksi kiertopiste, akselin napa.

Kirjoittaja on varkautelainen eläkeläinen.

Kommentoi