Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Kati Hynninen Tasapainossa oleva kuntatalous on valveutuneelle veronmaksajalle yhtä arvokas vetovoimatekijä kuin toimivat palvelut

Takana on valtuustokauden ensimmäiset kuukaudet. Kuuma (vaali)kesä on enää vain muisto. Hihat on kääritty ja päättäjät alkaneet töihin, hyvässä yhteistyössä.

Vääntöä ja kipakoita keskusteluja on luvassa tälläkin kaudella, mutta ensimmäisissä kokouksissa on ollut hyvä yhteishenki tehdä vastuullisia päätöksiä Varkauden ja varkautelaisten hyväksi.

Syksyn työlistalla on kaupunkistrategian sekä talouden tasapainotusohjelman päivittäminen, unohtamatta joka syksyistä talousarviota, minkä saattaminen annettuun raamiin on haastavaa. Helppoja eivät päätökset tule olemaan - eri näkemyksiä ja arvoja tullaan punnitsemaan.

Vaalikevään aikana päättäjät antoivat kuntalaisille erilaisia lupauksia. Lupauksista halutaan pitää kiinni. Toivoa saattaa, että moni on lupauksissaan sitoutunut vastuulliseen taloudenhoitoon.

Olisihan se mukavampaa olla toisenlaisessa tilanteessa, mutta kaupunkikonsernimme velkavastuut ovat 2020 vuoden tilanteessa Suomen kunnista 9. suurimmat 12 901 euroa asukasta kohti, mikä ylittää kriisikuntarajan.

Kuluvalle vuodelle päätetyt investoinnit nostavat velkavastuuta entisestään. Tilanne on kriittinen ja pakottaa meidät toimenpiteisiin. Asiaa ei yhtään helpota se, että investointitarpeita on tuleville vuosille runsaasti, lähes 100 miljoonan euron edestä.

Tilanne on kriittinen ja pakottaa meidät toimenpiteisiin.

Investointien priorisointia ja jaksottamista on pakko tehdä kriittisesti. Päättäjinä joudumme tekemään vaikeita päätöksiä laittaessamme investointeja toteutusjärjestykseen ja lukitessamme keinot talouden tasapainottamiseksi.

Varaa ei ole kaikkeen, eikä oikeastaan edes kaikkeen välttämättömään ennen kuin talous on saatu paremmalle tolalle. Asioista päättämistä ei tee helpommaksi tavoitteemme panostaa kaupunkimme elinvoimaan.

Veto- ja pitovoiman lisääminen on välttämätöntä saadaksemme asukasluku nousuun ja työvoiman saatavuuden kanssa kamppailevien yritysten työpaikkoihin tekijöitä, jotka haluavat asettua asumaan kaupunkiimme.

Itse uskon, että tasapainossa oleva kuntatalous on valveutuneelle veronmaksajalle yhtä arvokas vetovoimatekijä kuin toimivat palvelut.

Velkataakan keventäminen on välttämätöntä ja olemme tilanteessa, missä meidän on karsittava menoja. Jatkuvan säästämisen sijaan, toivon keskustelujen ja toimenpiteiden suuntautuvan entistä enemmän kaupungin tulojen kasvattamiseen.

Tulojen kasvattamisessa luotan työpaikkoihin. Enemmän työpaikkoja, enemmän kuntalaisia, enemmän verotuloja. Suuremmat tulot mahdollistavat myös suuremmat menot - niin yksinkertaista tämä on parhaimmillaan.

Pahimmillaan jumitumme pähkäilemään vain kipeitä vaihtoehtoja säästääksemme itsemme hengiltä.

Vuonna 2023 sote-palveluiden siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle vaikuttaa suuresti kuntien toimintaan ja talouteen.

Valmistautuminen muutokseen sote- kustannuksia pienentämällä olisi voitu tehdä paremmin. Mennyttä emme voi kuitenkaan muuttaa, joten keskitytään tähän hetkeen ja lisäksi varmistetaan, että kaupunkilaistemme sote- ja pelastustoimen palveluista on tulevaisuudessa päättämässä vaikutusvaltaisia varkautelaisia.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kok.