Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 5.10.2021 Nuoret ovat todennäköisesti raittiimpia kuin heidän vanhempansa olivat samassa iässä

Yhä useampi nuori ilmoittaa olevansa raitis Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyssä (WL 5.10.). Suunta on ollut sama useamman vuoden ajan. Raittiiden määrä lisääntyy niin yläkouluikäisissä kuin lukio- ja ammattikouluikäisissä. Alkoholin käyttäminen ei ole enää muodikasta. Sama trendi näkyy myös nuorissa aikuisissa. Alkoholia käytetään harvemmin ja osa luopuu siitä kokonaan.

Sama suunta näkyy tupakkatuotteissa. Kerran kokeilleiden määrä voi olla iso, mutta päivittäin tupakkatuotteita käyttävien määrä laskee. Sähkötupakan suosi on romahtanut ja nuuskankin alkuviehätys alkaa olla ohi.

Ainoa poikkeus näyttäisi olevan kannabis. Keski-Savossa Heinävedellä, Leppävirralla ja Varkaudessa yhä useampi on kokeillut kannabista ainakin kerran. Se osoittaa, että kannabiksen hankkiminen ei ole vaikeaa, ja nuorten asenteet kannabista ovat kohtaan löystyneet. Vaikka alkoholi on edelleen yleisin päihde, kannabiksen vähintään satunnainen käyttö alkaa olla yhtä yleistä kuin tupakkatuotteiden.

Kysely osoittaa myös nuorten kahtiajakautumisen. Alkoholia käyttävistä moni käyttää sitä paljon, ja todennäköisesti sama porukka polttaa tupakkaa ja kannabista. Tämä on käytännössä todettu Leppävirralla, missä nuorten päihteiden käyttö on muusta Keski-Savosta ja koko maan tilanteesta poiketen kääntynyt kasvuun. Kysymyksessä on pienen joukon ongelma. Leppävirralla tähän ongelmaan on tartuttu ja tuloksiakin on jo saatu. Toivottavasti kysymyksessä on vain tilapäinen notkahdus muuten hyvään suuntaan menevässä kehityksessä.

Kouluikäisten nuorten vanhemmat ovat sitä ikäluokkaa, joka itse todennäköisesti käytti alkoholia nuoruudessaan. Tätä osaa omasta nuoruudesta ei kannata ihannoida. Voi pikemminkin olla tyytyväinen, että nykypäivän nuoret ovat viisaampia.

Nykypäivän nuoret ovat viisaampia.