Pääkirjoitus 3.10.2021 Kulttuuri tarvitsee yleisön, ja sen se toivottavasti viimein saa

Taiteilija Lars Holmströmin teos Elämän kehrä julkistettiin Hyvinvointikeskus Aallon pääsisäänkäynnin edustalla. Taidemaalari Ismo Hyvärisen taidenäyttely Eläimellistä menoa avattiin Varkauden taidemuseossa. Art Myllyn taidenäyttely kirjaston näyttelytilassa toi Varkauteen laajan taiteilijajoukon teoksia. Varkauden Teatterin musiikkinäytelmä Vexi Salmen elämästä on saanut ensi-iltansa. Warkaus-salin ohjelmistosta löytyy taas monia konsertteja jo loppuvuodelle. Toivon mukaan myös elokuvateatteri Maximin saleihin riittää taas elokuvien ystäviä.

Syksy on hyvää aikaa kulttuurille, ja nyt sitä on jälleen tarjolla. On hienoa, että Varkauden kulttuurielämässä on tapahtuu monenmoista nyt, kun ovet ovat avoinna ja erilaisiin tapahtumiin rohkenee taas lähteä. Vaikka kulttuuria oli monessa muodossa tarjolla myös kesällä, koronarajoitukset verottivat vielä yleisöä. Kulttuuri tarvitsee yleisön, ja sen se toivottavasti viimein saa.

Pandemia on ollut monelle taiteentekijälle suoranainen katastrofi taloudellisesti ja koko kulttuuriala on kärsinyt pahemmin kuin moni muu. Se on tuonut taloudellisia ja myös monenmoisia käytännön vaikeuksia käytännössä kaikille kulttuurilaitoksille.

Varkauden Teatteri on harvoja sellaisia kulttuurilaitoksia, jotka ovat pitäneet toimintaansa yllä koko pandemian ajan. Se on varmasti ollut monin tavoin hankalaa ja tietenkin myös taloudellisesti kannattamatonta. Oli aikoja, kun teatterin katsomossa istui kourallinen ihmisiä melkein kuin yksityisnäytöksessä. Piskuisen teatterimme tekijöille on nostettava hattua ja toivottava, että varkautelaiset käyvät näytöksissä nyt myös pandemia-ajan edestä.