Pääkirjoitus 28.9.2021 On erittäin huolestuttavaa, jos yrityksille jää ainoaksi mahdollisuudeksi siirtää toimintaa muualle, koska Varkauden alueelle riittävästi ammattilaisia

Koronakriisin jälkeen taloudellisen nousun keskellä elävä Suomi kärsii todellisesta osaajapulasta. Teknologiateollisuus kertoi, että se tarvitsee seuraavan kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Vuosittainen osaajatarve on 13 300, joka on melkoinen määrä. Teknologiateollisuuden tuore selvitys on koottu yritysten näkemyksistä ja sitä on analysoitu laajasti tekoälyn avulla.

Taustalla on tietenkin väestön ikääntyminen ja vähäisen syntyvyyden vuoksi työikäisten määrä vähenee lähivuosina tuntuvasti. Tilannetta pahentaa, että samanlaisia osaajatarpeita on lähes kaikilla aloilla, eikä oppilaitoksista valmistu tarpeeksi uusia ammattilaisia.

Hyvin tunnettu tosiasia on, että terveys- ja sosiaalialan tekijöille on tarvetta ja heistä on paikoin huutava pula. Tuore Pohjois-Savon ammattibarometri kertoo, että Varkauden seudulla työvoiman saatavuusongelmia on lähes kaikilla toimialoilla – tai työvoima ja työ eivät kohtaa (WL 28.9.). Teollisuudessa on pulaa hitsaajista, koneistajista, kokoonpanijoista, insinööreistä, automaatio- osaajista, tuotanto ja kunnossapidon työnjohtajista, 3-suunnittelijoista sekä sähkö- ja lvi-suunnittelijoista.

Lista on oikeastaan hurja – ja samalla kurja. On erittäin huolestuttavaa, jos kansainväliselle teollisuudelle ja sen alihankkijaverkolle jää ainoaksi mahdollisuudeksi siirtää toimintaa tai osia siitä muualle, koska Varkauden alueelle ja alueelta ei saa riittävästi ammattilaisia. Työpaikkojen pito täällä on ihan yhtä tärkeää elinkeinopoliittista työtä kuin uusien työpaikkojen houkuttelu. Keinot ratkaista näitä vaikeuksia on asetettava ykköseksi. Ongelma ei siis ole vain Varkauden vaan koko Pohjois-Savon.