Toimittajalta Päivi Konttinen: Hyvä elämä syntyy ihmisistä: asetumme asumaan saman tyylisiin paikkoihin, missä olemme viettäneeet lapsuutemme

Päivi Konttinen

Päivi Konttinen

Varkautelaisten ihmissuhteet ovat hyvällä tolalla. Näin todettiin Kirja-Varkauden järjestämässä seminaarissa toissa lauantaina. Vilma Hännisen tutkimusryhmän saamien tulosten mukaan sosiaalisten suhteiden merkitys on asuinpaikkaa valitessa suuri.

Jotenkin sitä on totuttu ajattelemaan, että tämäkin kaupunki tarvitsee ennen kaikkea työpaikkoja, niiden mukana tulevat palvelut ja eurot. Ehkä olisi hyvä katsoa vielä astetta syvemmälle.

Luentoja kuunnellessa huomasin, että olemme kuin esimerkkitapaus heistä, jotka palaavat ja jäävät. Opiskelemaan lähdimme muualle. Seuraavaksi muuttokuormaa ajettiin sinne, mistä lamavuosien aikana löytyi se ensimmäinen vakituinen työpaikka, etelään. Muutama vuosi kului, puoliso sai opiskelut loppuun, työpaikat vakiintuivat ja vuokrakämppä vaihtui omaan taloon.

Kun paketti oli tavallaan valmis, heräsi ajatus, että lähdetään takaisin. Savossa ovat kaverit ja suku, varmaan vähän vilkkaampaa sosiaalista elämää, juuret.

Paluuhalut olivat kovat, vaikka epäilijöitä riitti. Yhdessä työpaikkahaastattelussa todettiin, että puolisosi ei tule tältä seudulta töitä saamaan. Häntä kuitenkin onnisti ensimmäisenä. Siinä vaiheessa oma perheeni totesi, että paluu näille kulmille olisi täysin järjetöntä, jossain muualla kun asiat ovat kuitenkin paremmin. Eivät ymmärtäneet, että palaisimme pohjimmiltaan heidän ja muiden läheisten, ystävien, takia.

Yksi työpaikka, siihen syöttiin tartuimme. Nopeasti löytyi työtä myös toiselle, uusi koti ja ystäviä.

Perhe ja suku ovat merkittäviä vetovoimatekijöitä.

Tutkimuksen mukaan ihmiset asettuvat asumaan saman tyylisiin paikkoihin, missä ovat viettäneet lapsuutensa. Perhe ja suku ovat merkittäviä vetovoimatekijöitä. Kuka sitten kuuluu kenenkin perheeseen, vaihtelee vastaajien mukaan. Lähipiiriin lasketaan yleensä kuuluvaksi muitakin kuin saman katon alla asuvia.

Kysyin asiaa myös valtameren takaa muuttaneelta tuttavaperheeltä, joka on viihtynyt tässä pienessä savolaisessa kaupungissa jo useamman vuoden.

Työtarjouksen perässä tulleet päättivät jäädä luonnon, vaihtuvien vuodenaikojen, elämänlaadun, turvallisuuden ja koulutuksen takia. Ikävä on perhettä ja sukulaisia sekä kotimaan ruokaa, mutta tällä hetkellä he ovat jo osa yhteisöä ja tuntevat edelleen olonsa tervetulleiksi.

Varkautelaiset jaotellaan tutkimuksen mukaan neljään porukkaan. Tänne juurtuneet ovat heitä, jotka pitävät itseään varkautelaisina, muuttivatpa mihin tahansa. Kiinnittyneet ovat heitä, joilla on täällä työ, sosiaaliset suhteet kunnossa ja he ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Jos kaikki nämä asiat löytyvät jostain muualta, he saattavat lähteä.

Kolmas ryhmä ovat työtä toivovat, jotka ovat valmiita muuttamaan työpaikan perässä. Neljännet kaipaavat muutosta. Heidät vangitsee Varkauteen hyvä työ, mutta he ovat valmiita muuttamaan sosiaalisten suhteiden perässä muualle.

Työpaikka määrittää suomalaisessa kulttuurissa paljon ja vaikuttaa vahvasti valintoihimme.

Mutta se ei kuitenkaan kata kaikkea, vaan taustalla on myös vahvoja tunteita. Ne kantavat ehkä vielä pidemmälle.

Kommentoi