Pääkirjoitus 22.9.2021: Velkaneuvonnalle kävi hyvin: neuvontaan pääsee muutaman viikon varoajalla, joka on jo kohtuullinen odotusaika

Varkauden velkaneuvonta on päätynyt monien mutkien kautta hyvää tilanteeseen. Velkaneuvonta siirtyi pari vuotta sitten valtakunnallisesti oikeusaputoimistojen hoitoon ja resursseja lisättiin. Ensin näytti siltä, ettei Varkaus mahdu uudistuksessa velkaneuvonnan palveluverkkoon, vaan lähimmät toimipisteet olisivat olleet Kuopiossa, Joensuussa, Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Toisin kuitenkin onneksi kävi, ja Varkauden kaupungin talousneuvola on nykyisin auki yhden päivän viikossa hyvinvointikeskus Aallossa (WL 21.9.). Maksutonta ja luottamuksellista apua antaa talous- ja velkaohjaaja. Etäyhteydellä neuvoja saa tarvittaessa myös Pohjois-Savon oikeusaputoimistosta ja Ulosottolaitoksen talousneuvonnasta.

Varkauden seurakunta hoiti Varkauden, Joroisten, Leppävirran ja Heinäveden talous- ja velkaneuvonnan palveluja kymmenkunta vuotta. Asiakkaiden määrä oli todella iso, eikä käytettävissä ollut samanlaista valtakunnallista verkkoa kuin nyt on. Välillä palvelua joutui jonottamaan Varkaudessa useita kuukausia. Tällä hetkellä velkaneuvontaan pääsee muutaman viikon varoajalla, joka on jo kohtuullinen odotusaika missä tahansa palvelussa. Kerrankin on mahdollista todeta, että kehitys on kulkenut hyvään suuntaan.

Työttömyys, lomautus tai avioero ovat yhtä tyypillisimpiä syitä, joiden seurauksena ihmiset ajautuvat talousvaikeuksiin. Rahat voivat loppua, olivatpa tulot suuret tai pienet. Pahat taloushuolet voivat yllättää niin nuoren kuin iäkkäämmänkin. Monesti kierteen tuovat erilaiset kulutusluotot, joilla ongelmia yritetään paikata, kunnes tulot eivät enää riitäkään kaikkien lyhennysten maksamiseen. Velkaneuvojat toteavat, että velkaantunut pitää sitoutua ongelmiensa ratkaisemiseen.

Kommentoi