Pääkirjoitus 14.9.2021: Asumiskulut markkinointivaltiksi:Varkaus ei ainakaan Kiinteistöliiton selvityksen mukaan ole piiloverottajien pahimmasta päästä

Toisena vuonna peräkkäin Varkaudessa asuminen on selvästi halvempaa kuin maassa keskimäärin ja edullisinta Itä-Suomessa. Varkauden edullisuus syntyy siitä, että kaikki asumisen kustannukset ovat joko maan keskiarvon tuntumassa tai sen alle (WL 11.9.). Kiinteistöliiton vertailussa asumiskustannukset ovat joko kuntien itsensä tai kuntien omistamien liikelaitosten tai yhtiöiden päättämiä.

Varkaus näyttäytyy vertailussa muun muassa maltillisena kiinteistöverottajana. Kaukolämmön hinta asettuu keskitasolle. Puhtaan veden ja jäteveden kustannukset ovat sentin kuutiolta edullisemmat kuin keskimäärin ja myös jätehuolto on edullisempaa kuin monessa muussa kunnassa.

Aiemmissakin valtakunnallisissa vertailuissa Savon Voiman sähkönhinta on esiin kalliina ja niin se on nytkin: Varkaus ja Iisalmi kärsivät vertailun kalleimmasta sähkön hinnasta.

Kiinteistöliiton vertailua ei saisi käyttää siihen, että kaupunki tai sen yhtiöt lähtevät rahapulassaan nostamaan hintoja siellä, missä varaa vielä on. Edullisista asumiskuluista kannattaisi pitää meteliä ja käyttää niitä entistä näkyvämmin markkinointivalttina uusille asukkaille.

Itäsuomalaisittainkin on mahdollista saada tuntuvia säästöjä, jos asuu Varkaudessa eikä vaikkapa Savonlinnassa, Mikkelissä, Kuopiossa tai Iisalmessa. Ero nousee vieläkin tuntuvammaksi, jos vertailuun ottaa mukaan asuntojen hintatason.

Monet asumiseen liittyvät kulut ovat enemmän tai vähemmän piiloverotusta, sillä suurimmaksi osaksi palvelut tuottavat kunnalliset yhtiöt tai liikelaitokset. Varkaus ei ainakaan Kiinteistöliiton selvityksen mukaan ole piiloverottajien pahimmasta päästä. Toivottavasti tilanne kyetään pitämään tällaisena myös jatkossa.

Kommentoi