Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Eliisa Moilanen | Tulevaisuuden yrittäjyyden, kulttuurin ja matkailun puolesta

Olemme saaneet uudet päättäjät, ja syksyn myötä alkaa ankara talousarvion käsittely. Äänestäjille on luvattu kovaa talouskuria, mutta yrittäjänä haluan tuoda esiin myös toisenlaisen näkökulman. Yrittäjä investoi tulevaisuuteensa, ottaa lainaa, palkkaa työntekijöitä, uskoo tulevaisuuteen ilman varmuutta onnistumisesta. Yrittäjyys on sekä riskinottoa että pystyvyys- ja tulevaisuususkoa.

Nykyaikana kaikkialla toivotaan työntekijöiltäkin yrittäjämäistä asennetta. Minä toivon sitä nyt myös kaupungin päättäjiltä ja viranhaltijoita.

Kun mietimme Varkauden teollisuushistoriaa ja kulttuuriperintöä, se on paljon muutakin kuin tehtaita, konepajoja ja vanhoja rakennuksia. 1900-luvun Varkaudessa uskottiin omaan osaamiseen ja rakennettiin toimintaympäristöjä, joiden innovaatioista syntyi samalla kansainvälisiä vientituotteita, kun niitä lähdettiin viemään rohkeasti maailmalle. Maailmalta myös haettiin rohkeasti uusia ideoita ja vaikutteita, myös niitä osaajia, Varkauteen. Tätä ”mennään ja tehdään – me osataan tämä” -asennetta toivon takaisin.

Suuret kansainväliset konsernit omistavat ja investoivat Varkaudessa, mutta osaajapula vaivaa.

Miksi ennen oli toisin?

Näen, että keskeisenä menestystekijänä on jo tuolloin ollut toimivien ja ihmisiin vetoavien toimintaympäristöjen suunnitelmallinen rakentaminen. Tarjottiin asuntoja, maatilkkuja viljelyyn, päiväkoteja mahdollistamaan naisten työssäkäynnin, lapsilla oli mahdollisuus käydä tehtaan ylläpitämää koulua, oli teatteria ja muuta yhteistä toimintaa työn vastapainoksi.

Ei puhuttu ekosysteemeistä, vaikka sellaisiahan ne olivat. Suunnitelmallisesti kehitettyjä toimintaympäristöjä, jotka mahdollistivat kasvua ja kukoistusta.

Varkauden kaupungin vuonna 2018 laadittu strategia tähtää vuoteen 2040. Asukkaiden Varkaus on resurssiviisas ja yhteisöllinen. Sen keskeisenä kulmakivenä ovat aktiviteetit, kulttuuri ja tapahtumat.

Elinvoimainen ja hyvinvoiva Varkaus tarvitsee veroeuroja. Veroeroja tuottavat yritykset ja niihin palkatut työntekijät.

Matkailu mainitaan keskeisenä elinkeinona. Nyt meneillään olevista kehitys- ja investointihankkeista keskusteltaessa ja niistä päätettäessä on tärkeää ymmärtää se kokonaisuus, jonka ne yhdessä muodostavat. Palapelin lailla ne tukevat ja tarvitsevat toisiaan muodostaakseen ehjän ja kokonaisen toimintaympäristön tulevaisuudelle.

Sote-uudistuksen myötä kunnille ja kaupungeille jää perustehtäväksi sivistys, koulutus, kulttuuri ja elinvoima. Juuri tästä on kysymys. Vanha Varkaus – Uusi suunta -hanke tarvitsee alueen toisen hankkeen keskeisen hankkeen Tehtaan koulun peruskorjauksen onnistuakseen.

Tehtaan koulu -hanke tarvitsee Vanha Varkaus -alueen kehittämistä. Tehtaan koulu -hanke on perusta, jolle Varkauden matkailu ja alueen uudet ekosysteemit voivat kehittyä. Tehtaan koulun avoin käyttö kulttuurin ja kansalaistoiminnan keskuksena on vahvasti linjassa kaupungin strategian kanssa.

Virkistyvä toimintaympäristö Vanhan Varkauden alueella lisää koko kaupungin vetovoimaisuutta sekä tarjoaa yrityksille ja kaltaisilleni intomielisille yrittäjille mahdollisuuksia tuotteistaa omaan identiteettiinsä pohjautuvaa ainutlaatuista historiaansa.

Tulevaisuuden elinvoiman ja yrittäjyyden näkökulmasta meillä on nyt mahdollisuus, jota ei tule hukata lyhytnäköisellä kulujen karsimisella vaan rohkealla panostuksella tulevaisuuden monimuotoiseen ja inspiroivaan toimintaympäristöön, joka mahdollistaa täysin sekä uudenlaista yritystoimintaan ja kansainvälistä matkailua että kuntalaisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Valoisa ja vireä Varkaus 2040 – tehdään viisaita päätöksiä!

Kirjoittaja on varkautelainen yrittäjä ja Keski-Savon Yrittäjänaisten puheenjohtaja